Τετάρτη, 28 Φεβ.
17oC Αθήνα

Ρωσία – κορονοϊός: Προσφέρει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου Sputnik V στην ΕΕ

Ρωσία – κορονοϊός: Προσφέρει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου Sputnik V στην ΕΕ

Κίνηση καλής θέλησης από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μόσχα εξέφρασε τη βούληση να προσφέρει  στην ΕΕ 100 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κορονοϊού το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

«Μετά την ολοκλήρωση του κύριου μέρους του μαζικού εμβολιασμού στη Ρωσία, το RDIF (Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων) μπορεί να παράσχει στην ΕΕ 100 εκατ. δόσεις εμβολίου SputnikV που αντιστοιχούν στον εμβολιασμό 50 εκατ. ατόμων το 2ο τρίμηνο του 2021 (υπόκειται στην έγκριση του EMA). Το Sputnik V έχει εγκριθεί σε 15 χώρες και έχουν υποβληθεί έγγραφα για έλεγχο στον EMA», αναφέρεται σε ανάρτηση στο Twitter.

Προηγουμένως, ο επικεφαλής του RDIF, Kirill Dmitriev, είχε δηλώσει ότι το πρώτο στάδιο της απόκτησης άδειας χρήσης του ρωσικού εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου. Η αίτηση για άδεια έκτακτης χρήσης του εμβολίου Sputnik V υποβλήθηκε από τον RDIF στις 22 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ότι οι χώρες του μπλοκ έχουν το δικαίωμα να πιστοποιούν στην εθνική αγορά και να αγοράζουν εμβόλια για δική τους χρήση που δεν έχουν λάβει πιστοποίηση στην αγορά της ΕΕ, τα οποία είναι απαραίτητα για τις επείγουσες ανάγκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, η εκάστοτε χώρα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το εμβόλιο μόνο στην επικράτειά της, χωρίς το δικαίωμα μεταφοράς ή πώλησης σε άλλες χώρες της ΕΕ.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις