Κόσμος

Ρωσία: «Μηδενικός» ο διάλογος με το ΝΑΤΟ αλλά δεν επιδιώκει ανοιχτή σύγκρουση

Οι σχέσεις Ρωσίας και ΝΑΤΟ παραμένουν ψυχρές με τη Μόσχα να θεωρεί «μηδενικό» έναν ενδεχόμενο διάλογο, χωρίς όμως να σκοπεύει να έρθει σε σύγκρουση με χώρα – μέλος της Συμμαχίας.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα (04.04.2024) πως παρόλο που έχουν «σκοπίμως» επιδεινωθεί οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, ενώ δεν πρόκειται να συγκρουστεί με χώρα – μέλος που ανήκει στο ΝΑΤΟ. 

Σε σχόλια του με αφορμή την επέτειο των 75 ετών από την ίδρυση του ΝΑΤΟ ο Γκρούσκο δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Συμμαχία, «όπως ήταν αναμενόμενο» και «σκοπίμως», επιδεινώνονται. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών έχουν πέσει σε «μηδενικό» επίπεδο, κυρίως λόγω της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών.

«Είναι το στρατιωτικό μπλοκ έτοιμο για μια ανοικτή σύγκρουση με τη Ρωσία; Θα πρέπει να ρωτήσετε τα ίδια τα μέλη του ΝΑΤΟ. Όπως και να έχει, εμείς δεν έχουμε τέτοιες προθέσεις προς τις χώρες μέλη της Συμμαχίας», τόνισε ο Γκρούσκο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία το 2022 με δηλωμένο στόχο να αποτρέψει την επέκταση του ΝΑΤΟ πιο κοντά στη χώρα του.

Ωστόσο εξαιτίας του πολέμου η Συμμαχία επεκτάθηκε, με την ένταξη δύο νέων μελών, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι βοηθά την Ουκρανία να πολεμήσει για την επιβίωσή της μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα και προσφέρει στο Κίεβο προηγμένης τεχνολογίας όπλα, πληροφορίες και εκπαίδευση.

Η Ρωσία από την πλευρά της εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ εμπλέκεται ντε φάκτο στη σύγκρουση. Ο Πούτιν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι οποιαδήποτε άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ θα σημαίνει ότι ο πλανήτης θα απέχει ένα βήμα από τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Φρίντριχ Μερτς: Από την ήττα από τη Μέρκελ και την απόσυρση μέχρι τη μεγάλη επιστροφή και την καγκελαρία
Από το 2009 έως το 2018 ο Μερτς ήταν εκτός πολιτικής, ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις ακόμη και με τη διάσημη ποδοσφαιρική ομάδα Borussia Dortmund και έγινε πολυεκατομμυριούχος
Ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς