Δευτέρα, 6 Μαΐ
20oC Αθήνα

Ρωσία: Ουκρανικά drones έπληξαν πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσία: Ουκρανικά drones έπληξαν πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

Εκτεταμένες ζημιές σε ρωσικό πολεμικό πλοίο κατάφερε η Ουκρανία μετά από μία συντονισμένη επίθεση με drones στο λιμάνι Νοβοροσίσκ της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή στην υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας σημείωσε πως η επίθεση στο λιμάνι της Ρωσίας έγινε από την ουκρανική υπηρεσία και το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, μεγάλο ρήγμα δημιουργήθηκε στο Ολενεγκόρσκι Γκορνιάκ και αυτή τη στιγμή το πολεμικό πλοίο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τις αποστολές μάχης του», δήλωσε η ίδια πηγή στο Ρόιτερς.

Εκρήξεις τα ξημερώματα

Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί κυκλοφόρησαν βίντεο με εκρήξεις και βολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο λιμάνι Νοβοροσίσκ.

Η Ρωσία έσπευσε να ανακοινώσει πως απώθησε επιθέσεις με μη επανδρωμένα σκάφη επιφάνειας (USV) και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) εναντίον της ναυτικής βάσης στο Νοβοροσίσκ, στη Μαύρη Θάλασσα, και της προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας.

«Αυτή τη νύκτα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προσπάθησαν με δύο μη επανδρωμένα σκάφη επιφάνειας να επιτεθούν στη ναυτική βάση του Νοβοροσίσκ, στη νότια Ρωσία», επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο Telegram.

«Τα μη επανδρωμένα σκάφη επιφάνειας έγιναν αντιληπτά και καταστράφηκαν από πυρά των τακτικών όπλων των ρωσικών πλοίων» που προστατεύουν τη ναυτική βάση, πρόσθεσε.

Ωστόσο πλάνα που δημοσιοποιήθηκαν λίγο αργότερα, καταγράφουν ένα ρωσικό αποβατικό πλοίο, κλάσης Ropucha, που βρισκόταν στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ να έχει πάρει κλίση και να ρυμουλκείται προς την ακτή, σύμφωνα με το onalert.gr.

Πρόκειται για το ρωσικό αποβατικό πλοίο «Olenegorsky Gornyak» που είχε διατεθεί στον Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Δεν λείπουν κι εκείνοι οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρουν πως το ρωσικό αποβατικό πλοίο που επλήγη στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ υπέστη σοβαρή ζημιά, «προβλέποντας» να έχει την τύχη της ναυαρχίδας του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, του «Moskva» που βυθίστηκε.

Ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα έχει γίνει επανειλημμένα στόχος της Ουκρανίας μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, με τις επιθέσεις να έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Την Τρίτη η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι απώθησε επίθεση τριών ουκρανικών μη επανδρωμένων σκαφών επιφάνειας εναντίον ρωσικών πλοίων περιπολίας στη Μαύρη Θάλασσα, 340 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σεβαστούπολης, βάσης του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία. Αντίστοιχη επίθεση είχε σημειωθεί μία εβδομάδα νωρίτερα.

Εξάλλου οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν στη διάρκεια της νύκτας 13 drones που κατευθύνονταν στη χερσόνησο της Κριμαίας, σημείωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και onalert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις