Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Ρωσία: Πάνω από 5.000 συλλήψεις στις διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι – Αντιδράσεις από ΗΠΑ και ΕΕ (pics)

Ρωσία: Πάνω από 5.000 συλλήψεις στις διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι – Αντιδράσεις από ΗΠΑ και ΕΕ (pics)
Φωτογραφία Reuters

Οι αρχές της Ρωσίας προχώρησαν την Κυριακή (31/1) σε περισσότερες από 5.000 συλλήψεις κατά τη διάρκεια των νέων διαδηλώσεων στη χώρα με αίτημα την αποφυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι. Τις συλλήψεις καταδίκασαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τουλάχιστον 5.021 άνθρωποι συνελήφθησαν σε 85 πόλεις της χώρας  μεταξύ αυτών 1.608 στη Μόσχα και 1.097 στην Αγία Πετρούπολη σύμφωνα με την οργάνωση OVD-Info. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων συγκεντρώσεων, είχαν συλληφθεί περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, η οποία αφέθηκε ελεύθερη λίγες ώρες αργότερα. 

Click4more: «Πόλεμος» Ουάσινγκτον – Μόσχας για τις διαδηλώσεις υπέρ του Ναβαλνί

Στη Μόσχα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, διαδηλωτές και αστυνομικοί έπαιζαν τη «γάτα με το ποντίκι» καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αν και οι δρόμοι είναι καλυμμένοι με χιόνι. Το κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας είχε πλήρως αποκλειστεί, αρχής γεγονομένης από την πλατεία Λουμπιάνκα, την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας (FSB), μπροστά από την οποία οι διαδηλωτές ήλπιζαν αρχικά να συγκεντρωθούν.

Δείτε φωτογραφίες:

Μπροστά στα αστυνομικά οδοφράγματα, με τις αρχές να κλείνουν επίσης σταθμούς του μετρό, οι διαδηλωτές προτίμησαν να κατευθυνθούν προς το κέντρο κράτησης στο οποίο βρίσκεται φυλακισμένος ο Αλεξέι Ναβάλνι, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να φθάσουν, προτού επιστρέψουν εκ νέου στο κέντρο.

Νωρίς το βράδυ τοπική ώρα, η ομάδα του Ναβάλνι ανακοίνωσε το τέλος της διαδήλωσης στη Μόσχα.

Click4more: Μπορέλ: Η ΕΕ «εκφράζει τη λύπη της για τις μαζικές συλλήψεις» στις διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι

«Τους δείξαμε πόσο πολύ πολυάριθμοι ήμασταν!» έγραψε σε μήνυμα στο Telegram, απευθύνοντας κάλεσμα στους υποστηρικτές του Ναβάλνι να πάνε να τον στηρίξουν, όταν οδηγηθεί στο δικαστήριο, την Τρίτη.

Η 40χρονη Γιούλια, μια διαδηλώτρια στη Μόσχα, λέει ότι αποφάσισε να συμμετάσχει παρότι την προηγούμενη νύχτα είχε πάθει κρίση πανικού από την ανησυχία της για τις πιθανές επιπτώσεις της συμμετοχής της. «Αντιλαμβάνομαι ότι ζω σε ένα κράτος πλήρους ανομίας. Σε ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Σε μια χώρα που κυβερνάται από την διαφθορά. Θα ήθελα να ζω διαφορετικά», δήλωσε.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις