Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Σάλος με ολλανδικό περιοδικό: “Τεμπέληδες” οι Έλληνες και οι άλλοι κάτοικοι της Νότιας Ευρώπης

Σάλος με ολλανδικό περιοδικό: “Τεμπέληδες” οι Έλληνες και οι άλλοι κάτοικοι της Νότιας Ευρώπης

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το εξώφυλλο του εβδομαδιαίου ολλανδικού περιοδικού “Elsevier” με τίτλο “Ούτε ένα ευρώ στη Νότια Ευρώπη“.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού Elsevier, με κυκλοφορία 66.000 φύλλων, εικονίζονται οι «τεμπέληδες» κάτοικοι της Νότιας Ευρώπης, με έναν άνδρα με μουστάκι να πίνει αραχτός καφέ και δίπλα του να υπάρχει ένα ποτήρι κρασί και ένα τάβλι και μια γυναίκα με μπικίνι να χαζεύει -με τα πόδια της βουτηγμένα στην πισίνα- στο κινητό της τηλέφωνο. Την ίδια ώρα, στο επάνω μέρος του εξωφύλλου εικονίζονται δύο ξανθοί Ολλανδοί με εργατική φόρμα και κοστούμι να κινούν τα χρηματοοικονομικά γρανάζια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο άρθρο του ολλανδικού περιοδικού παρατίθενται οι λόγοι “για τους οποίους το γαλλογερμανικό σχέδιο να δώσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ δεν είναι καλή ιδέα” και ισχυρίζεται ότι οι Κάτω Χώρες θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το άρθρο επικρίνει την πρόταση που κατέθεσαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ως «ανεστραμμένη» επειδή υποτίθεται πως είναι «άνευ όρων δωρεά» στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, που σημαίνει «μια μεταφορά χρημάτων από το βόρειο τμήμα στην νότια Ευρώπη » ενώ θρηνεί το γεγονός πως η Μέρκελ είναι «πρόθυμη να μεταφέρει χρήματα» σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

«Τα γεγονότα δείχνουν ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν είναι φτωχές και έχουν αρκετά χρήματα ή έχουν πρόσβαση σε χρήματα και μπορούν να βελτιώσουν την αγοραστική δύναμη των οικονομιών τους αρκετά εύκολα, με μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που έχουν ήδη εφαρμοστεί στον Βορρά», αναφέρει το δημοσίευμα.
Το περιοδικό επικρίνει την γαλλο-γερμανική πρόταση, αλλά δεν κάνει λόγο για την πρόταση που υπέβαλε την Τετάρτη η Κομισιόν για την δημιουργία ταμείου ανάκτησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, 500 δισεκατομμύρια εκ των οποίων θα δοθούν με την μορφή επιδοτήσεων και 250 δισεκατομμύρια με την μορφή πιστώσεων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις