Κόσμος

Σάλος στην Τουρκία για την φυλάκιση τριών βουλευτών της αντιπολίτευσης (video)

Η Τουρκία φυλάκισε χθες τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης, τη βουλετική ασυλία των οποίων είχε άρει η Εθνοσυνέλευση, σε μία κίνηση που στηλίτευσαν οι δυτικοί σύμμαχοι της χώρας και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανακοίνωσαν σήμερα τα δύο κόμματα στα οποία ανηκουν.

Οι Λεϊλά Γκιουβέν και Μούσα Φαρισογκουλαρί του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), και Ενίς Μπερμπέρογλου του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), αποψιλώθηκαν της βουλευτικής τους ασυλίας μόλις οι καταδίκες εναντίον τους έγιναν τελεσίδικες.

Ο εισηγητής για την Τουρκία στο Ευρωκοινοβούλιο, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, δήλωσε πως η αφαίρεση της βουλευτικής ασυλίας από τους τρεις αποτελεί “ακόμη ένα ανησυχητικό βήμα στην κατεύθυνση αυτού που μοιάζει να είναι μία ατέρμονη σειρά ενεργειών ενάντια στην αντιπολίτευση”.

Το HDP ανακοίνωσε πως θα συζητήσει το θέμα σήμερα. Μάλιστα δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει την αστυνομία να παρεμποδίζει από ένα πάρκο στην Άγκυρα μία ομάδα από βουλευτές του που κρατούσαν επιγραφές με το σύνθημα “αυτό είναι ένα πραξικόπημα”.

https://twitter.com/HDPgenelmerkezi/status/1268828987364651008?s=20

Οι Γκιουβέν και Φαρισογκουλαρί καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη έξι και εννέα ετών αντίστοιχα, για συμμετοχή τους σε τρομοκρατική οργάνωση, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Anadolu. Ο Μπερμπέρογλου του CHP καταδικάσθηκε σε πέντε χρόνια και 10 μήνες γιατί έδωσε σε εφημερίδα ένα βίντεο που φέρεται να παρουσιάζει τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να φορτώνουν όπλα και να τα μεταφέρουν στη Συρία.

Η Άγκυρα κατηγορεί το HDP για δεσμούς με την ένοπλη κουρδική οργάνωση ΡΚΚ, που από το 1984 μάχεται για την ανεξαρτησία περιοχών της νοτιοανατολικής Τουρκίας και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Το HDP, που διαθέτει 58 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση, αρνείται πως διατηρεί τέτοιους δεσμούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καθ' οδόν ο Ζελένσκι προς την Άγκυρα για συνάντηση με Ερντογάν - «Θα περιμένω τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα περιμένει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για να πραγματοποιήσει κατ' ιδίαν συνομιλίες σχετικά με τον τριετή και πλέον πόλεμο
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Τρεις εργάτες σκοτώθηκαν στη Γαλλία όταν καταπλακώθηκαν από έναν παλιό πέτρινο τοίχο
Το συνδικάτο οικοδόμων απηύθυνε έκκληση για «ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας», υπογραμμίζοντας πως η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων σε εργασιακούς χώρους
Γαλλικό ασθενοφόρο