Κόσμος

Σε απεργία χιλιάδες Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ για να μην μπαίνουν οι μισθοί τους σε τράπεζα

Σε απεργία κατέβηκαν σήμερα (21.8.2022) δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στο Ισραήλ για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης κατάθεσης των μισθών τους σε ισραηλινές τράπεζες αντί να παίρνουν τα μετρητά στο χέρι.

Ο νέος τρόπος πληρωμής συμφωνήθηκε μεταξύ των Αρχών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, που τον θεωρούν πιο αποτελεσματικό και ασφαλή, όμως οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι με τις κρυφές χρεώσεις και τους φόρους οι μισθοί τους θα εξανεμιστούν.

Περίπου 200.000 Παλαιστίνιοι περνούν καθημερινά στο Ισραήλ ή σε εβραϊκούς οικισμούς για να εργαστούν. Κατά μέσο όρο, κερδίζουν τα διπλάσια χρήματα σε σύγκριση με εκείνους που εργάζονται σε παλαιστινιακές δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους αυτούς δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό.

Με την καταχώριση των μισθών τους θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα πηγή εσόδων για την Παλαιστινιακή Αρχή, που αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, αλλά και απρόσμενα κέρδη, λόγω των προμηθειών και των χρεώσεων, για τις παλαιστινιακές τράπεζες.

apergia palaistinioi israel r

Σύμφωνα με εργαζόμενους που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, με βάση τη συμφωνία οι μισθοί θα καταβάλλονται σε εβδομαδιαία βάση και η προμήθεια των τραπεζών θα ανέρχεται στο 1 δολάριο για κάθε μεταφορά. Ο υπουργός Εργασίας της Παλαιστινιακής Αρχής Νάσρι Άμπου Τζέις είπε ότι η νέα αυτή διευθέτηση έχει ως στόχο να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την επιβολή νέων φόρων.

Ο Μοχάμαντ Κασίμπ, 43 ετών, που εργάζεται σε ένα εργοστάσιο χάλυβα στο Ισραήλ, είπε ότι ο ίδιος και χιλιάδες άλλοι διαμαρτύρονται για την απόφαση που επιβλήθηκε χωρίς να ληφθεί υπόψη η άποψη των εργαζομένων. «Αποφάσισαν χωρίς να συμβουλευτούν το συνδικάτο. Ο εργαζόμενος, αν δεν συμφωνήσει, θα χάσει την άδεια εργασίας» υποστήριξε.

apergia palaistinioi israel r

Ο Μπάσιμ Αλ Ουαχέιντι, 55 ετών, που εργάζεται σε οικοδομές, είπε ότι εκτός από τα χρήματα που θα χάνουν λόγω των φόρων και των τραπεζικών προμηθειών, οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να μεταφέρονται οι μισθοί τους στις τράπεζες της Παλαιστινιακής Αρχής. «Φοβόμαστε για το μέλλον και υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης», εξήγησε.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είπαν ότι αν δεν ακυρωθεί το μέτρο θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις και ίσως προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί δημοσιογράφους για τις διαρροές για τα πυρηνικά του Ιράν: «Θα τους αναγκάσω να αποκαλύψουν τις πηγές τους»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει πως οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και πως δεν πρόλαβαν να μεταφέρουν τα αποθέματα ουρανίου
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Φωτιές έχουν περικυκλώσει τη Σμύρνη: Καπνοί και στάχτες σκέπασαν και την Πάτμο – Κάηκαν επιχειρήσεις, απειλούνται σπίτια
Ακυρώθηκαν πτήσεις από και προς την Σμύρνη - Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 5 περιοχές - Οι άνεμοι πνέουν έως 117 χιλιόμετρα την ώρα
Φωτιά
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
13