Κόσμος

Σε ελεύθερη πτώση το πέσο – Αύξησαν το βασικό επιτόκιο στην κεντρική τράπεζα της Αργεντινής

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής (BCRA) αύξησε τη Δευτέρα το κατευθυντήριο επιτόκιό της από το 40% στο 45%, σε μια προσπάθεια να φρενάρει την πτώση του νομίσματος της χώρας, του πέσο, το οποίο απώλεσε άλλο ένα 2,83% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα, με την υποχώρηση της συναλλαγματικής του ισοτιμίας να φθάνει αθροιστικά το 10% μέσα σε δύο εβδομάδες.

Στο Μπουένος Άιρες, το ένα δολάριο ανταλλασσόταν μετά το κλείσιμο της αγοράς συναλλάγματος με 30,72 πέσο—τη Δευτέρα έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 30 πέσο.

Η κυβέρνηση αποφάσισε μετά το μεσημέρι της Δευτέρας να «αναστείλει την πώληση δολαρίων» προσωρινά, ενώ από την πλευρά της, η BCRA ανέφερε ότι θα διαθέσει σήμερα Τρίτη 500 εκατομμύρια δολάρια από το αποθεματικό της για να καλυφθεί η ζήτηση και να σταθεροποιηθεί το πέσο.

Από την αρχή της χρονιάς η έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι του πέσο της Αργεντινής επιτάθηκε και η πτώση του έναντι του δολαρίου έχει φθάσει πλέον το 40% της αξίας του. Η πρώτη μεγάλη αύξηση του πυρετού γύρω από το αργεντίνικο νόμισμα είχε καταγραφεί αμέσως μετά την άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Τις τελευταίες ημέρες το νόμισμα άλλης μιας αναδυόμενης οικονομίας, η τουρκική λίρα, επίσης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση (έχει απολέσει το 40% της αξίας της μέσα σε τρεις μήνες).

Δάνειο από το ΔΝΤ για Αργεντινή

Η κυβέρνηση της Αργεντινής υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με το ΔΝΤ για τη χορήγηση δανείου ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας, η οποία δοκιμάζεται από τον πληθωρισμό που έχει φθάσει το 30% τους τελευταίους 12 μήνες.

Τη Δευτέρα το ΔΝΤ εξέφρασε για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη του στις αρχές της Αργεντινής και την πολιτικής τους να μειωθεί η παρακαταθήκη των βραχυπρόθεσμων τίτλων που εκδίδει η BCRA ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η κρίση εμπιστοσύνης αντανακλάται στην άνοδο του επιπέδου του οικονομικού κινδύνου στην Αργεντινή, όπως τον υπολογίζει η JP Morgan, πάνω από τις 700 μονάδες, επίπεδο που είναι το υψηλότερο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο συντηρητικός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι.

Ο Μάκρι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2015, ήρθε σε απόλυτη ρήξη με την οικονομική πολιτική της προκατόχου του, της κεντροαριστερής τέως προέδρου Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ. Η πολιτική του έγινε δεκτή με ικανοποίηση στις αγορές, αλλά η οικονομική ανάπτυξη που υποσχόταν αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί από ό,τι προβλεπόταν.

«Καταιγίδα» στην οικονομία της Αργεντινής

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος λέει πως η οικονομία της χώρας του βιώνει μια «καταιγίδα» και εξαγγέλλει ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, μολονότι εξαιρετικά αντιδημοφιλής αφού συνοδεύεται από αθρόες απολύσεις, μεγάλη πτώση της κατανάλωσης, αυξήσεις τιμών…

Μια αποστολή του ΔΝΤ βρισκόταν τη Δευτέρα στο Μπουένος Άιρες για να αξιολογήσει και να επαληθεύσει ότι η Αργεντινή εφαρμόζει τους όρους της συμφωνίας. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, έγινε τον Ιούνιο. Η προσεχής αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο.

Έπειτα από την ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ που είχε καταγραφεί το 2017, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής δεν αναμένεται να επεκταθεί παρά μόλις κατά 0,4% φέτος, κατά τις προβλέψεις της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Ο Ουκρανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι θα έχει συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ουκρανία: Νύχτα τρόμου από ρωσικά πλήγματα, με τρείς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες
Μια νέα ομοβροντία πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έπληξε τη νύχτα την περιφέρεια της Ντνιπροπετρόφσκ, προκαλώντας έναν νεκρό και δεκατρείς τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές
Φλεγόμενα αυτοκίνητα στην περιοχή του Κιέβου μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
1
Ο Τραμπ δεν σταματά να «πολεμά» το Χάρβαρντ: Του επέβαλλε περιορισμούς σε ορισμένα ομοσπονδιακά κεφάλαια
Το καθεστώς αυτό επιβάλλει στο πανεπιστήμιο να χρησιμοποιεί εφεξής ίδια κεφάλαια για να προωθεί την ομοσπονδιακή βοήθεια που χορηγείται στους φοιτητές προτού να είναι σε θέση να ανακτά τα ποσά αυτά από το κράτος
Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ 1
Η Πορτογαλία θα αναγνωρίσει επίσημα κράτος της Παλαιστίνης
Η Λισαβόνα επιβεβαίωσε ότι θα αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος την Κυριακή, παραμονή της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εντασσόμενη έτσι στη διεθνή δυναμική υπέρ της λύσης των δύο κρατών
Διαδηλωτές με παλαιστινιακή σημαία 5
Το Ισραήλ «ισοπεδώνει» τη Γάζα στέλνοντας ρομπότ και τηλεκατευθυνόμενα οχήματα με εκρηκτικά
Σε απόγνωση οι κάτοικοι που δεν έχουν που να πάνε - «Οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους με ισχύ άνευ προηγουμένου», ανέφερε ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ
Βομβαρδισμοί στη Γάζα 10
Αμερικανικό χτύπημα σε ταχύπλοο που μετέφερε ναρκωτικά: Το βίντεο που δημοσίευσε ο Τραμπ
Ο αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε – τουλάχιστον τρία – πλήγματα εναντίον σκαφών τα οποία ανήκαν όπως διαβεβαίωσε σε διακινητές ναρκωτικών
Το ταχύπλοο που χτύπησαν οι Αμερικανικές δυνάμεις
3