Κόσμος

Σεισμός 9,5 Ρίχτερ στη Χιλή: Έγινε πριν από 3.800 χρόνια, προκάλεσε τσουνάμι 20 μέτρων

Μελέτη ακαδημαϊκών του πανεπιστημίου της Χιλής αποκαλύπτει πολλά για τον σεισμό – μαμούθ που έγινε πριν περίπου 3.800 χρόνια.

Ο ισχυρότατος σεισμός στη Χιλή μεγέθους 9,5 βαθμών που προκάλεσε τσουνάμι ύψους σχεδόν 20 μέτρων έπληξε την ακτογραμμή στην έρημο Ατακάμα, την πιο άνυδρη περιοχή στον κόσμο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη (06.04.2022), επιβεβαιώνει ότι σύγκρουση τεκτονικών πλακών (της Νοτιοαμερικάνικης και της Νάσκα) προκάλεσε τον τρομακτικό σεισμό και παλιρροϊκά κύματα που έφθαναν τα 15-20 μέτρα ύψος.

Ο αρχαιολόγος Ντιέγκο Σαλασάρ ανέφερε ότι ο σεισμός και το τσουνάμι εκτιμάται ότι προκάλεσαν πολλούς θανάτους και κύμα μετανάστευσης μεγάλου αριθμού κατοίκων προς άλλες περιοχές.

«Σε διάφορα σημεία κατά μήκος των ακτών της Αντοφαγκάστα και της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Χιλής, υπάρχουν αρχαίες παραλίες 4-7 μέτρα πάνω από το σημερινό επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας, των οποίων ο σχηματισμός δεν μπορεί να εξηγηθεί από τις παγκόσμιες αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας, αλλά από την ανύψωση των τεκτονικών πλακών ως αποτέλεσμα μεγάλων σεισμών», εξήγησε ο γεωλόγος Γκαμπριέλ Ίστον, εκ των επικεφαλής της ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances, χρειάστηκε περίπου επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί και είχε στόχο να καθορίσει πόσο συχνά έπλητταν τέτοιες φυσικές καταστροφές τη συγκεκριμένη περιοχή στην αρχαιότητα.

Η Χιλή, η οποία βρίσκεται στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς», έχει μακρά ιστορία φονικών σεισμών. Το 2010, σεισμός 8,8 βαθμών προκάλεσε καταστροφικό τσουνάμι το οποίο σάρωσε τις παράκτιες περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας και σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
CNN: Η επιμονή του Τραμπ έφερε την εκεχειρία στη Γάζα αλλά κανείς δεν ξέρει αν ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει τελειώσει
Ο Αμερικανός Πρόεδρος οραματίζεται μία ριζικά μεταμορφωμένη Μέση Ανατολή, όπου οι ιστορικές έχθρες ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Άραβες γείτονές του θα τερματιστούν οριστικά
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη διεθνή Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Ρίγη συγκίνησης και δάκρυα χαράς στην επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς – Ρίχτηκαν στις αγκαλιές των δικών τους
Η διαδικασία επιστροφής θα ολοκληρωθεί με την παράδοση των λειψάνων που ανήκουν στους 28 νεκρούς ομήρους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν από τις φρικαλεότητες της ένοπλης παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης
Ο απελευθερωμένος Ισραηλινός όμηρος, Eitan Abraham Mor, που κρατούνταν από τις 7 Οκτωβρίου 2023 στη Γάζα, αγκαλιάζει ξανά τα αγαπημένα του πρόσωπα
2