Κόσμος

Σεισμός – Ιταλία: Δεν αποκλείεται νέο μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου!

Τα 6,2 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τα ξημερώματα της Τετάρτης (24.08.2016) την κεντρική Ιταλία και ισοπέδωσαν τουλάχιστον δυο χωριά και προκάλεσαν το θάνατο σε έξι ανθρώπους (προσωρινός απολογισμός) μπορεί να μην ήταν ο κύριος σεισμός! Και δεν αποκλείεται ένα νέο μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου!

Στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία απέδωσαν τις μεγάλες καταστροφές από τον πρωινό σεισμό στην κεντρική Ιταλία ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Χουλιάρας μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού. “Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς”, είπε. Επεσήμανε ακόμα ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.

Και οι δυο επεσήμαναν ότι ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων γεγονός που συνέβαλε στις καταστροφές. Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας ο σεισμός προήλθε από την “ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων” η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ’ Άκουιλα την ανοιξη του 2009.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Ρωσία και Κίνα ετοιμάζονται να μπουν στο «παιχνίδι» στο πλευρό του Ιράν που απειλεί με αντίποινα την Ευρώπη
Οι ΗΠΑ έχουν χτυπήσει μέχρι τώρα περισσότερους από 3.000 στόχους από την έναρξη των επιχειρήσεών τους στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή
Βηρυτός 20
Το Ισραήλ βομβάρδισε κέντρο διοίκησης της αεροπορικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τα συγκεκριμένα κέντρα χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ και τους Φρουρούς της Επανάστασης για τον σχεδιασμό και τον συντονισμό επιθέσεων
Βομβαρδισμός Ισραήλ