Κόσμος

Σεισμός στην Τουρκία: Αυτή είναι η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία του πατέρα που κρατά το χέρι της κόρης του

Ο φωτογράφος που απαθανάτισε τη συγκινητική φωτογραφία που καθήλωσε τον κόσμο, ο Αντέμ Αλτάν, αποκάλυψε την ιστορία πίσω από το «κλικ» του πατέρα να κρατά το χέρι της νεκρής κόρης του, η σορός της οποίας είναι καλυμμένη από συντρίμμια μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία.

Ο Αντέμ Αλτάν είναι φωτογράφος επί 40 χρόνια, εκ των οποίων τα 15 στο Γαλλικό Πρακτορείο, και κάλυπτε τον σεισμό στην Τουρκία. Κάποια στάθηκε μπροστά από ένα κτίριο που κατέρρευσε στην πόλη Καχραμανμάρας, επίκεντρο του σεισμού που σκότωσε περισσότερους από 16.000 ανθρώπους μόνο στην Τουρκία. Ο Αλτάν είδε έναν άνδρα να κάθεται στα ερείπια.

Καμία ομάδα διάσωσης δεν είχε φτάσει ακόμη στο σημείο την Τρίτη, την επομένη της καταστροφής, καθώς οι κάτοικοι προσπαθούσαν να καθαρίσουν μόνοι τους τα ερείπια για να βρουν και να σώσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ο άντρας, φορώντας ένα πορτοκαλί σακάκι, στεκόταν ακίνητος ανάμεσα στα χαλάσματα, χωρίς να τον νοιάζει η βροχή και το κρύο. Τότε, ο Αντέμ Αλτάν συνειδητοποίησε ότι ο άνδρας, 60 μέτρα μακριά από αυτόν, κρατούσε ένα χέρι.

Άρχισε να «φωτογραφίζει» τη σκηνή: ο πατέρας να κρατά το χέρι του νεκρού παιδιού του χωρίς να το αφήνει, μέσα στα ερείπια και την καταστροφή. Καθώς ο Αλτάν τραβούσε φωτογραφίες, ο άνδρας τον παρακολουθούσε με προσοχή.

«Τράβα φωτογραφίες του παιδιού μου», ψιθύρισε προς την κατεύθυνση του Αντέμ, με τη φωνή του να ραγίζει και να τρέμει. Άφησε το χέρι της που δεν ήθελε να αφήσει ούτε στιγμή για να δείξει στον φωτογράφο το σημείο όπου κειτόταν η 15χρονη κόρη του. Και ξανάπιασε το χέρι της.

«Ήμουν τόσο συγκινημένος εκείνη την ώρα. Δάκρυσα. Έλεγα συνέχεια στον εαυτό μου, “Θεέ μου, αυτός είναι αφόρητος πόνος”», λέει ο φωτογράφος.

Τότε, ο ίδιος ρώτησε το όνομά του, καθώς και το όνομα του παιδιού του. «Η κόρη μου, Ερμάκ», απάντησε ο πατέρας, ο Μεσούτ Χαντσέρ.

«Μιλούσε με δυσκολία, χαμηλόφωνα. Ήταν δύσκολο να του κάνω περισσότερες ερωτήσεις καθώς οι κάτοικοι γύρω του ζητούσαν από τον κόσμο να κάνει ησυχία ώστε να μπορέσουν να ακούσουν τις φωνές πιθανών επιζώντων παγιδευμένων κάτω από τα ερείπια», αφηγείται ο φωτογράφος.

Δείτε τη φωτογραφία στο παρακάτω βίντεο (3:12):

Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκε αμέσως ότι η εικόνα συνοψίζει τον πόνο των θυμάτων του σεισμού. Χωρίς να φανταζόταν τον αντίκτυπο που θα είχε. 

Η φωτογραφία έγινε viral στα social media, «έπαιξε» σε εκατοντάδες ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο και κοινοποιήθηκε εκατοντάδες χιλιάδες φορές από χρήστες του ίντερνετ.

Ο Αλτάν έχει λάβει χιλιάδες μηνύματα από όλο τον κόσμο που εκφράζουν την αλληλεγγύη και τη συγκίνησή τους μπροστά στη θλίψη αυτού του ορφανού πατέρα.

«Νομίζω ότι είναι μια φωτογραφία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη. Πολλοί μου είπαν ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτή την εικόνα», εκμυστηρεύεται. Ούτε κι εκείνος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Με πληροφορίες από AFP

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 5
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν