Τρίτη, 7 Μαΐ
17oC Αθήνα

Σοκ στην Ιταλία από το ναυάγιο με δεκάδες νεκρούς μετανάστες – «Εγκληματική πράξη», λέει η κυβέρνηση

Σοκ στην Ιταλία από το ναυάγιο με δεκάδες νεκρούς μετανάστες – «Εγκληματική πράξη», λέει η κυβέρνηση

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η Ιταλία την τραγωδία με τους τουλάχιστον 45 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Καλαβρίας.

Τα περισσότερο πτώματα των άτυχων μεταναστών βρέθηκαν στις ακτές του Στεκάτο ντι Κούτρο, παραθαλάσσιου θερέτρου στην επαρχία του Κρότωνα, ενώ και άλλοι σοροί εντοπίστηκαν στη θάλασσα, ανέφερε το ANSA. Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ τα θύματα ίσως ξεπεράσουν τα 100.

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι οι ιταλικές διασωστικές αρχές έχουν σώσει περισσότερες από 80 ψυχές.

Όπως διηγήθηκαν οι διασωθέντες στις ιταλικές αρχές, το πλεούμενο μήκους είκοσι μέτρων προσέκρουσε σε βράχια λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής και αμέσως μετά κόπηκε στα δυο με αποτέλεσμα οι μετανάστες να βρεθούν στα μανιασμένα κύματα.

Οι γιατροί που παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, δήλωσαν ότι μέρος των διασωθέντων φέρει εγκαύματα σε πολλά σημεία του σώματος.

Το πλεούμενο με τους μετανάστες είχε αναχωρήσει από την Σμύρνη της Τουρκίας πριν τέσσερις ημέρες. Οι 22 από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο (11 είναι ανήλικοι) και τουλάχιστον ένας είναι σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.

«Απάνθρωπο να ανταλλάσσεται η ζωή με την τιμή του “εισιτηρίου”»

Η ιταλική κυβέρνηση, σε ανακοινωθέν της, αναφέρθηκε στο τραγικό ναυάγιο μεταναστών και προσφύγων και μίλησε για «εγκληματική πράξη».

«Αποτελεί εγκληματική πράξη το να χρησιμοποιείται μια βάρκα μόλις 2 μέτρων, με επιβαίνοντες που άγγιζαν τους 200 και κακές καιρικές συνθήκες. Είναι απάνθρωπο το να ανταλλάσσεται η ζωή ανδρών, γυναικών και παιδιών με την τιμή του “εισιτηρίου” που πλήρωσαν, με την ψεύτικη προοπτική ενός ασφαλούς ταξιδιού», ανέφερε η ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

Να σταματήσουν οι αναχωρήσεις

Η ιταλική κυβέρνηση τόνισε επίσης ότι στόχος να μπλοκαριστούν αυτά τα ταξίδια με τους μετανάστες, έτσι ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες τραγωδίες.

«Η κυβέρνησή μας καταβάλει προσπάθεια με στόχο να μπλοκάρουν οι αναχωρήσεις – και μαζί με αυτές, οι συγκεκριμένες τραγωδίες – και θα συνεχίσει να το κάνει, απαιτώντας, κατ΄αρχήν, την μέγιστη δυνατή συνεργασία από τις χώρες καταγωγής και αναχώρησης. Όσοι προσπαθούν σήμερα να εκμεταλλευθούν, υστερόβουλα, τους νεκρούς αυτούς, δεν χρήζουν σχόλιου. Από την στιγμή, δε, που στο παρελθόν είχαν εκθειάσει την αυταπάτη μιας μετανάστευσης χωρίς κανόνες», ανέφερε η ιταλική κυβέρνηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις