Κόσμος

Σοκαριστικά στοιχεία του ΟΗΕ: Έξι εκατομμύρια άνθρωποι στη Λατινική Αμερική θα βυθιστούν στην απόλυτη φτώχεια

Έξι εκατομμύρια από τα περίπου 620 εκατομμύρια Λατινοαμερικανούς θα βυθιστούν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας το 2019, καθώς η τάση που καταγράφεται από το 2015 επιμένει, προειδοποίησε χθες Πέμπτη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Το 2019, ο αριθμός των ανθρώπων που υπομένουν τη φτώχεια» σε αυτή την περιοχή «θα αυξηθεί στα 191 εκατομμύρια, εκ των οποίων 72 [θα περιπέσουν] σε κατάσταση ακραίας φτώχειας», σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPALC) του ΟΗΕ.

Αυτό μεταφράζεται σε έξι εκατομμύρια πολίτες επιπλέον σε κατάσταση φτώχειας από τα 185 που καταμετρούσε το 2018 η CEPALC.

«Πρακτικά όλοι οι άνθρωποι που έρχονται να προστεθούν το τρέχον έτος σε αυτή τη στατιστική για τη φτώχεια εντάσσονται απευθείας [στην κατηγορία] της ακραίας φτώχειας», υπογραμμίζεται στην έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε στο Σαντιάγο.

Η τελευταία κατηγορία αφορά νοικοκυριά τα έσοδα των οποίων δεν τους επιτρέπουν καν την αγορά ψωμιού καθημερινά.

Σύμφωνα με τη CEPALC, το ποσοστό της φτώχειας στην περιοχή θα αυξηθεί έτσι κατά 0,7% φέτος για να περάσει από το 30,1 το 2018 στο 30,8%. Σε ό,τι αφορά την ακραία φτώχεια, το ποσοστό αυξάνεται από το 10,7% στο 11,5%, ή κατά 0,8%.

Η ακραία φτώχεια «πλήττει πρωτίστως τα παιδιά και τους εφήβους, τις γυναίκες, τους ιθαγενείς, τους ανθρώπους οι πρόγονοι των οποίων ήρθαν από την Αφρική, τους κατοίκους αγροτικών περιοχών και τους άνεργους», διευκρινίζεται στην έκθεση.

Οι άνθρωποι αυτοί, ήδη «φοβερά ευάλωτοι», περνούν «από τη μία κατάσταση στην άλλη» — από τη φτώχεια στην ακραία φτώχεια — «σε περιπτώσεις απώλειας της δουλειάς τους, ασθένειας, [φυσικής] καταστροφής», εξήγησε η Λαΐς Αμπράμου, η διευθύντρια του τμήματος κοινωνικής ανάπτυξης της CEPALC.

Η ασθενική ανάπτυξη των οικονομιών στην περιοχή, που αναμένεται να περιοριστεί κατά μέσον όρο στο 0,1% φέτος, η έλλειψη κοινωνικών προγραμμάτων και η εργασιακή επισφάλεια είναι οι αιτίες που εξηγούν αυτή την τάση, την οποία οι κυβερνήσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής δεν μοιάζουν να είναι σε θέση να αντιστρέψουν.

«Η βασική ανησυχία είναι ότι το 2019 η προοπτική δεν μοιάζει θετική. Γι’ αυτό κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζουμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση της φτώχειας, όπως η αύξηση των κατώτερων συντάξεων», δήλωσε από την πλευρά της η Αλίσια Μπάρσενα, η εκτελεστική γραμματέας της CEPALC.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες