Κόσμος

Σομαλία: Μακελειό με 5 νεκρούς και 11 τραυματίες σε επίθεση αυτοκτονίας τζιχαντιστών

Σφαγή αθώων στη Σομαλία. Τουλάχιστον πέντε νεκροί και 11 τραυματίες σε επίθεση αυτοκτονίας. Την ευθύνη ανέλαβαν τζιχαντιστές της οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ εξαπολύει συχνά βομβιστικές επιθέσεις στη Σομαλία, αυτήν τη φτωχή χώρα στο Κέρας της Αφρικής. Σε μία τέτοια ενέργεια αυτοκτονίας τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 11 τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός περιφερειάρχη.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι ο καμικάζι αυτοκτονίας οδήγησε ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο έξω από κατάλυμα στην Μπααρντέρε, στο οποίο βρίσκονταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Μεταξύ των αξιωματούχων που βρίσκονταν στο σημείο την ώρα της επίθεσης ήταν ο περιφερειάρχης Άχμεντ Μπούλε Γκαρέντ και στρατιωτικοί διοικητές, συμπλήρωσε. «Από την έκρηξη καταστράφηκε το μεγαλύτερο τμήμα του κτηρίου και πέντε αξιωματικοί της ασφάλειας σκοτώθηκαν», συνέχισε ο Αντάν, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των 11 τραυματιών είναι και ο περιφερειάρχης της Γκέντο.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ορισμένοι πίστεψαν ότι έγινε σεισμός.

Σομαλία: «Ολοκληρωτικός πόλεμος» εναντίον της Αλ Σεμπάμπ

Η τζιχαντιστική οργάνωση Σεμπάμπ διεξάγει από το 2007 ανταρτοπόλεμο εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Αν και οι μαχητές της διώχτηκαν το 2011 από τις κυριότερες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, έχει εδραιώσει την παρουσία της σε αρκετές αγροτικές περιοχές.

Ο πρόεδρος Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, ο οποίος επέστρεψε στην εξουσία τον Μάιο του 2022, υποσχέθηκε πως θα εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο» εναντίον της Σεμπάμπ. Ωστόσο, η τζιχαντιστική οργάνωση εξακολουθεί να εξαπολύει αιματηρές επιθέσεις, υπογραμμίζοντας πως διατηρεί την ικανότητα να χτυπά στην καρδιά πόλεων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Σομαλία.

Στις 29 Οκτωβρίου 2022, δύο οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά ανατινάχθηκαν στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, σκοτώνοντας 121 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 333. Ήταν η πλέον πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση των τελευταίων πέντε ετών στη Σομαλία, η οποία πλήττεται επίσης από ιστορική ξηρασία.

Τον προηγούμενο μήνα, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι το 2022 καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι αμάχων στη σπαρασσόμενη από τη βία χώρα της ανατολικής Αφρικής, ανατρέχοντας σε στοιχεία των προηγούμενων πέντε ετών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γκάφα το χειροκρότημα του Τραμπ στον Πούτιν: Ο Λευκός Οίκος «έκοψε» το στιγμιότυπο από τα βίντεο στο μοντάζ
Αν και ο Λευκός Οίκος έτρεξε να μαζέψει τα αμάζευτα, το Κρεμλίνο είπε να εκμεταλλευτεί την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ και να δημοσιεύσει γρήγορα τις φωτογραφίες ώστε να μείνουν στην ιστορία
Βλαντιμίρ Πούτιν / Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ζελένσκι για τη συνάντηση με τον Πούτιν στην Αλάσκα – Συμφώνησαν να συναντηθούν άμεσα στις ΗΠΑ
Τη Δευτέρα η συνάντηση του Αμερικάνου με τον Ουκρανό ομόλογό του - Η πρώτη αντίδραση του Ζελένσκι μετά τη συνάντηση στην Αλάσκα - Επέστρεψε στην Ουάσινγκτον ο Ντόναλντ Τραμπ
Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Ντόναλντ Τραμπ
1