Κόσμος

Σουηδία: «Να αποκατασταθεί ο διάλογος με την Τουρκία το ταχύτερο δυνατό» για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία θέλει να αποκατασταθεί ο διάλογος με την Τουρκία το ταχύτερο δυνατό, δήλωσε σήμερα (24.1.2023) ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουλφ Κρίστερσον, καθώς αναβλήθηκε επ’ αόριστον η τριμερής συνάντηση με τη Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρχει άλλο θέμα εθνικής ασφάλειας πιο σημαντικό από το γεγονός ότι εμείς, μαζί με τη Φινλανδία, να γίνουμε γρήγορα μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε για την Τουρκία ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, στους δημοσιογράφους.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός εξήγησε ότι θέλει να επανέλθει σε έναν λειτουργικό διάλογο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού «αν δεν έχουμε έναν λειτουργικό διάλογο θα είναι δυσκολότερο για τη Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία και αυτό θα έχει συνέπειες για την ασφάλεια της χώρας».

«Θέλω να επαναλάβω έναν διάλογο εργασίας με την Τουρκία», τόνισε επικρίνοντας τους «προβοκάτορες» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την σουηδική υποψηφιότητα και απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία» απέναντι σε μια «σοβαρή» κατάσταση.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η χώρα του χρειάζεται την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ ώστε να έχει την εγγύηση ασφαλείας που προβλέπει το Άρθρο 5.

Η Τουρκία ανέβαλε επ’ αόριστον τις τριμερείς συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο στη Στοκχόλμη, στη μια εκ των οποίων ένας ακροδεξιός πολιτικός έκαψε αντίγραφο του Κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκηνές χάους σε πτήση της Ryanair στην Ισπανία: Επιβάτες πήδηξαν στο κενό και τραυματίστηκαν έπειτα από λάθος συναγερμό για φωτιά
Όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορούν στα social media, κάποιοι από τους επιβάτες εγκατέλειψαν το αεροσκάφος από το δεξιό φτερό, με αποτέλεσμα πέφτοντας στο έδαφος να τραυματιστούν
Πανικός σε πτήση της Ryanair στην Ισπανία
Η Ιαπωνία προετοιμάζεται για νέους σεισμούς – Το «προφητικό» manga και οι εκκλήσεις των αρχών στους πολίτες να μην πιστεύουν σε κόμικ
Ένα manga του 1999 «προβλέπει» ισχυρό μεγα - σεισμό τον Ιούλιο, προκαλώντας ανησυχία τόσο στην Ιαπωνία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, που αποφεύγει να επισκεφτεί για διακοπές τη χώρα
Σεισμός στην Ιαπωνία
Κραυγή αγωνίας για αγνοούμενες ανήλικες κατασκηνώτριες από τις πλημμύρες στο Τέξας - «Βγαίναμε κολυμπώντας από τα παράθυρα»
Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης είχε διασώσει ή απομακρύνει 237 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 167, ανάμεσά τους και δεκάδες παιδιά - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανήλικων κατασκηνωτών
Ένα drone δείχνει οχήματα βυθισμένα στα νερά μετά από καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Guadalupe