Κόσμος

Σρι Λάνκα: Θα σβήνουν τα φώτα στους δρόμους λόγω της οικονομικής κρίσης

Η Σρι Λάνκα σβήνει τα φώτα στους δρόμους για να εξοικονομήσει ηλεκτρική ενέργεια, δήλωσε σήμερα υπουργός, καθώς η χειρότερη οικονομική κρίση της χώρας εδώ και δεκαετίες έφερε νέες διακοπές ρεύματος και κατήφεια στη χρηματιστηριακή της αγορά, οδηγώντας σε αναστολή των συναλλαγών λόγω της «βουτιάς» των τιμών.

Η νησιωτική χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων παλεύει με κυλιόμενες διακοπές ρεύματος διάρκειας έως και 13 ωρών την ημέρα καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να προχωρήσει σε πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων λόγω έλλειψης ξένου συναλλάγματος.

«Έχουμε ήδη δώσει οδηγίες σε αξιωματούχους να σβήσουν τα φώτα στους δρόμους σε όλη τη χώρα προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Παβίθρα Γουανιαράτσι σε δημοσιογράφους.

Το Σάββατο αναμένεται να φθάσει ένα φορτίο ντίζελ από τη γειτονική Ινδία, στο πλαίσιο πιστωτικής γραμμής ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε η υπουργός αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα.

«Μόλις φθάσει αυτό θα είμαστε σε θέση να περιορίσουμε τις ώρες διακοπής φορτίου αλλά έως ότου έχουμε βροχές, πιθανόν κάποια στιγμή τον Μάιο, οι διακοπές ρεύματος θα πρέπει να συνεχιστούν», δήλωσε η Γουανιαράτσι σε δημοσιογράφους, «Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορούμε να κάνουμε».

Τα επίπεδα ύδατος στους ταμιευτήρες που τροφοδοτούν τις υδροηλεκτρικές μονάδες έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ η ζήτηση έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της θερμής και ξηρής περιόδου, δήλωσε η ίδια.

Το Χρηματιστήριο του Κολόμπο (CSE) μείωσε την διάρκεια των ημερήσιων συναλλαγών σε δύο ώρες, από τις τεσσερισήμισι που είναι κανονικά, λόγω των διακοπών ρεύματος για το υπόλοιπο της εβδομάδας ύστερα από αίτημα των χρηματιστών, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ωστόσο οι μετοχές κατέγραψαν βουτιά μετά την έναρξη της σημερινής διαπραγμάτευσης και το CSE ανέστειλε τις συναλλαγές για 30 λεπτά –για τρίτη φορά μέσα σε δύο ημέρες– αφού ο δείκτης που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες εταιρίες υποχώρησε άνω του 5%. Το CSE ανέστειλε τις συναλλαγές δύο φορές χθες καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την οικονομία και τις διακοπές ρεύματος.

Η κρίση είναι αποτέλεσμα των μειώσεων φόρων που έγιναν σε ακατάλληλη στιγμή και του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού σε συνδυασμό με τα ιστορικά αδύναμα δημόσια οικονομικά, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας κατά 70% τα τελευταία δύο χρόνια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κλειστός ο εναέριος χώρος της Ισπανίας για αμερικανικά αεροσκάφη που συμμετέχουν σε επιθέσεις στο Ιράν
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είναι ένας από τους πλέον ένθερμους επικριτές των αμερικαοϊσραηλινών πληγμάτων στο Ιράν, χαρακτηρίζοντάς τα απερίσκεπτα και παράνομα
A cargo ship is anchored near the port of Algeciras at sunset, behind the flags of the United States and Spain on a roundabout near the jointly operated naval base in Rota, in the province of Cadiz, Spain March 15, 2026. REUTERS/Nacho Doce
Πώς το Ιράν κερδίζει δισεκατομμύρια από τον πόλεμο του Τραμπ – Αποκαλυπτικά νούμερα
Ενώ οι πετρελαιο - μοναρχίες του Κόλπου αιμορραγούν, η Τεχεράνη βρίσκει τρόπους να βγάζει λεφτά εν μέσω σύγκρουσης - Η Κίνα, οι «σκιώδεις» εξαγωγές και ο ρόλος των Φρουρών της Επανάστασης
Τάνκερ στο Στενό του Ορμούζ
Κανονικά η Τελετή Αφής για το Άγιο Φως, αποφάσισε το Ισραήλ - «Με συμβολικό και περιορισμένο χαρακτήρα»
«Λόγω της περίπλοκης κατάστασης ασφαλείας που επικρατεί στο πλαίσιο της επιχείρησης «Roaring Lion», οι τελετές, συμπεριλαμβανομένης της Αφής του Αγίου Φωτός θα πραγματοποιηθούν με συμβολικό και περιορισμένο χαρακτήρα»
Τελετή Αφής για το Άγιο Φως