Κόσμος

Στα «κάγκελα» η Γαλλία μετά το μνημόνιο Μπαϊρού – Τα μέτρα που προτείνει και ο «μπαμπούλας» της Ελλάδας

«Κάθε δευτερόλεπτο, το χρέος της Γαλλίας αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ» υποστηρίζει ο Μπαϊρού - «Έχουμε εθιστεί στη δημόσια δαπάνη»

«Βράζει» η Γαλλία μετά τα μέτρα που παρουσίασε σήμερα (15/07/2025) ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος έκανε λόγο για μια χώρα που υπόκειται στον «θανάσιμο κίνδυνο να συντριβεί λόγω του χρέους».

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει ο Φρανσουά Μπαϊρού για να «σωθεί» η Γαλλία είναι το πάγωμα των κρατικών δαπανών και η κατάργηση δυο αργιών, που έχουν ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυριών από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας» καθώς το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας ανήλθε στο 5,8% του ΑΕΠ το 2024, για ένα δημόσιο χρέος που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 114% του ΑΕΠ, τρίτο μεγαλύτερο της ευρωζώνης, μετά την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός, επικεφαλής μιας κυβέρνησης που δεν έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και της οποίας τα πολιτικά περιθώρια ελιγμών είναι πολύ περιορισμένα, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία τέθηκε υπό διεθνή κηδεμονία τη δεκαετία του 2010, αφού ήδη είχε πληγεί από το βάρος του χρέους της.

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία της Ελλάδας», προειδοποίησε στην ομιλία του στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι «κάθε δευτερόλεπτο, το χρέος της Γαλλίας αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ» και εξέφρασε τη λύπη του που οι Γάλλοι θεωρούν «φυσιολογικό εδώ και δεκαετίες το κράτος να πληρώνει για τα πάντα. Έχουμε εθιστεί στη δημόσια δαπάνη».

Ο Μπαϊρού παρουσίασε ένα πρόγραμμα γύρω από δύο άξονες, ο ένας για τη μείωση του χρέους, ο άλλος για την αύξηση της παραγωγής σε μια συγκυρία υποτονικής ανάπτυξης, με παράλληλη εξοικονόμηση των στρατιωτικών δαπανών που πρέπει να αυξηθούν κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2026 για να αντιμετωπιστεί η συνεχής αύξηση των διεθνών εντάσεων.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να επαναφέρει σταδιακά το έλλειμμα στο 2,9% του ΑΕΠ το 2029, “όριο μετά το οποίο, σε μια χώρα όπως η δική μας, το χρέος δεν αυξάνεται πια”.

Για να επιτευχθεί αυτό, “το κράτος θέτει πρώτο κανόνα να μην δαπανήσει περισσότερα ευρώ το 2026 σε σχέση με το 2025, με εξαίρεση την αύξηση του βάρους του χρέους και των πρόσθετων δαπανών για τον προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων”.

Το κράτος προβλέπει την κατάργηση 3.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα αρχής γενομένης από το 2026, ή ακόμη την “κατάργηση αντιπαραγωγικών υπηρεσιών που διασκορπίζουν την ενέργεια του κράτους”. Οι συντάξεις πολλών συνταξιούχων δεν θα αυξηθούν το 2026 και τα “κοινωνικά επιδόματα στο σύνολό τους θα διατηρηθούν το 2026 στο επίπεδό τους του 2025 και δεν θα υπάρξει εξαίρεση”.

Καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγορείται συχνά από τους επικριτές του ότι είναι ένας πρόεδρος στην υπηρεσία των πλουσίων, η κεντροδεξιά κυβέρνηση προβλέπει “μια συνεισφορά των πλουσιοτέρων”, η οποία θα καθοριστεί από τους βουλευτές.

“Η προσπάθεια του έθνους πρέπει να δίκαιη, δηλαδή να ζητούνται λίγα από αυτούς που έχουν λίγα και περισσότερα από αυτούς που έχουν περισσότερα”, δήλωσε ο Μπαϊρού που ανακοίνωσε επίσης την ενίσχυση της καταπολέμησης της κοινωνικής απάτης, δηλαδή των παράνομων ενεργειών για αποφυγή των κοινωνικών εισφορών ή της αθέμιτης είσπραξης κοινωνικών παροχών.

Όσον αφορά τις δαπάνες στην υγεία, και καθώς οι αρχές υπογραμμίζουν εδώ και χρόνια τη μεγάλη κατανάλωση φαρμάκων από τον πληθυσμό, ο πρωθυπουργός προβλέπει τη μείωση κατά 5 δισεκ. ευρώ των ετήσιων κοινωνικών δαπανών, δηλαδή κοινωνικών παροχών, αγαθών και υπηρεσιών, φορολογικών ελαφρύνσεων για κοινωνικούς σκοπούς.

Το 2026, οι προσπάθειες για τις κρατικές δαπάνες, τοπικές συλλογικότητες και τις κοινωνικές δαπάνες αναμένεται να επιτρέψουν την εξοικονόμηση 21 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα αναμενόμενα οφέλη από το πάγωμα των κοινωνικών παροχών και την κλίμακα φόρου εισοδήματος να ανέρχονται σε επιπλέον 7 δισεκατομμύρια.

Στον δεύτερο άξονα της προσπάθειας, για την αύξηση της γαλλικής παραγωγής, ο αρχηγός της κυβέρνησης προτείνει την κατάργηση δύο ημερών από τις ένδεκα επίσημες αργίες: να είναι εργάσιμη “η Δευτέρα του Πάσχα, η οποία δεν έχει καμιά θρησκευτική σημασία”, και η 8η Μαΐου, που τιμάται η επέτειος για το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, σε έναν μήνα Μάιο που είναι γεμάτος αργίες, όπως δήλωσε, δεδομένων των πολλών αργιών που τον χαρακτηρίζουν.

Το μέτρο αυτό “θα αποφέρει αρκετά δισεκατομμύρια στον κρατικό προϋπολογισμό”, τόνισε.

Μαρίν Λε Πεν: Θα καταθέσουμε πρόταση μομφής 

Ο πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) Ζορντάν Μπαρντελά κατήγγειλε αμέσως μια “πρόκληση”.

Η κατάργηση των δύο αργιών, που είναι εξίσου σημαντικές ως προς το νόημα μας όπως η Δευτέρα του Πάσχα και η 8η Μαΐου, είναι μια επίθεση ενάντια στην ιστορία μας, τις ρίζες μας και ενάντια στη Γαλλία της εργασίας. Κανένας βουλευτής του RN δεν θα δεχτεί αυτό το μέτρο”, έγραψε στην πλατφόρμα Χ.

Η Μαρίν Λε Πεν από την άλλη κατηγόρησε το δίδυμο Μακρόν – Μπαϊρού για πλήρη αποτυχία: «Μετά από επτά χρόνια καταστροφικής σπατάλης, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ανίκανοι να κάνουν πραγματικές οικονομίες και παρουσιάζουν έναν ακόμη λογαριασμό στους Γάλλους: σχεδόν είκοσι δισεκατομμύρια σε φόρους και στερήσεις.

Καμία εξοικονόμηση από το κόστος της μετανάστευσης, τις ανεξέλεγκτες επιδοτήσεις στις ενεργειακές πηγές, επτά δισεκατομμύρια αύξηση της συνεισφοράς μας στην Ε.Ε., τίποτα για τη γραφειοκρατία σε νοσοκομεία ή σχολεία.

Αυτή η κυβέρνηση προτιμά να τα βάζει με τους Γάλλους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη. Όσο για την αναβίωση της παραγωγής, εκτός από την κατάργηση ορισμένων κανόνων σε συνεργασία με τους φορείς, όπως προτείνει το RN, όλα είναι ευσεβείς πόθοι. Αν ο Μπαϊρού δεν αναθεωρήσει το σχέδιό του, θα καταθέσουμε πρόταση μομφής».

Μελανσόν: Είναι επείγον να δοθεί τέλος στον Μακρονισμό

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία, Ζαν-Λικ Μελανσόν, δήλωσε ότι “πρέπει να φύγει ο Μπαϊρού” και ότι “οι αδικίες δεν πρέπει πλέον να γίνονται αποδεκτές”, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

«Ο Μπαϊρού εδραιώνει περαιτέρω τον παραλογισμό των πολιτικών του Μακρόν: καταστρέφοντας το κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες για να ανοίξει χώρος για την αγορά. Να πληρώσει η πλειοψηφία για να σωθούν οι πολύ πλούσιοι.

Ο οικονομικός, δημοσιονομικός και κοινωνικός κατήφορος θα συνεχιστεί για κακή τύχη όλων. Προσοχή: πλησιάζουμε το σημείο χωρίς επιστροφή. Οι καταστροφές και οι αδικίες δεν πρέπει πια να γίνονται ανεκτές. Είναι επείγον να δοθεί τέλος στον Μακρονισμό. Ο Μπαϊρού πρέπει να φύγει».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αντιδράσεις για μέτρα σοκ από Μπαϊρού στη Γαλλία - Ζητά περικοπές 3.000 θέσεων στο δημόσιο και κατάργηση 2 αργιών
Ο Φρανσουά Μπαϊρού υποστηρίζει ότι η Δευτέρα του Πάσχα και η Ημέρα της Νίκης θα μπορούσαν να γίνουν κανονικές εργάσιμες ημέρες, καθώς οι επικριτές αποκαλούν το σχέδιο «άμεση επίθεση στη Γαλλία»
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση ενός σημαντικού σχεδίου ανάκαμψης των δημόσιων οικονομικών, στο οποίο περιγράφονται οι πρώτες δημοσιονομικές κατευθύνσεις για το 2026
Επαναπατρίστηκε ρωμαϊκό ψηφιδωτό στην Πομπηία μετά από 80 χρόνια - Είχε κλαπεί από αξιωματικό των Ναζί
Το ψηφιδωτό χρονολογείται μεταξύ του 1ου αιώνα π.Χ. και του 1ου αιώνα μ.Χ. - Οι κληρονόμοι του, το επέστρεψαν στην Ιταλία αφού ο προηγούμενος Γερμανός ιδιοκτήτης του πέθανε - Τι αναφέρει η «κατάρα της Πομπηίας»
Συντηρητές εκθέτουν ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό που απεικονίζει ένα ζευγάρι ερωτευμένων, το οποίο επαναπατρίστηκε από τη Γερμανία, στο αρχαιολογικό πάρκο της Πομπηίας 4