Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Στα Τάρταρα η τουρκική λίρα – Νέο ιστορικό χαμηλό

Τουρκική Λίρα
Reuters

Καταβαράθρωση για την τουρκική λίρα η οποία την Δευτέρα (07.09.2020) κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ. Το εθνικό νόμισμα της γειτονικής χώρας βρίσκεται στο επίκεντρο των προβλημάτων που ταλανίζει την οικονομία της Τουρκίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τουρκική λίρα διολίσθησε ακόμη και στο επίπεδο των 7,4625 λιρών ανά δολάριο, χάνοντας και το στήριγμα των 7,45 λιρών ανά $. Μάλιστα, οι σωρευτικές απώλειες για το τουρκικό νόμισμα, από την αρχή του 2020, ανέρχονται πλέον άνω του 20%.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εξακολουθεί να απέχει από τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης της λίρας, όπως για παράδειγμα η αύξηση του βασικού επιτοκίου, το οποίο παραμένει “κολλημένο” στο 8,25%.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Τουρκία “τρέχει” με διψήφιο ποσοστό, καθώς τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 11,8%, κρούοντας ακόμη ένα καμπανάκι κινδύνου για την οικονομία.

“Όσο οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής αποφεύγουν την αύξηση (σ.σ. των επιτοκίων), τα ανορθόδοξα μέτρα δεν θα αρκούν για να πείσουν τους επενδυτές να επενδύσουν και να στηρίξουν τη λίρα”, σχολιάζει ο Εμρέ Πεκέρ, αναλυτής της Eurasia Group.

Τουρκική λίρα: Γιατί η κεντρική τράπεζα δεν αντιδρά 

Η απροθυμία της κεντρικής τράπεζας για συμβατική δράση, κατά γενική ομολογία, οφείλεται στις πιέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια, φοβούμενος τυχόν επιπτώσεις στο ΑΕΠ από μία ενδεχόμενο αύξησή τους.

Αυτό που επιδιώκει, ειδικότερα, ο “Σουλτάνος” είναι η μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να στηριχθεί η ανάκαμψη και να υπάρξει μεγέθυνση του ΑΕΠ. Μ’ αυτόν τον τρόπο, όμως, “θυσιάζει” τόσο τον πληθωρισμό όσο και την αξία του νομίσματός του.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η ζημιά για τη γειτονική χώρα ήδη φαντάζει μεγάλη, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά σχεδόν 10% στο β’ τρίμηνο του 2020, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Τουρκική λίρα και… Ελλάδα

Εκτός των οικονομικών παραγόντων, οι οποίοι επηρεάζουν δυσμενώς την πορεία του τουρκικού συναλλάγματος, στην έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών συμβάλει και η αναταραχή στην ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε, η κλιμακούμενη και διαρκώς αυξανόμενη ένταση με την Ελλάδα, δεν αποκλείεται να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη λήψη νέων κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας, υπονομεύοντας περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα αστάθειας που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, δεν βοηθάει στην σταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας, με τους επενδυτές να μην ρισκάρουν τα χρήματά τους.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις