Κόσμος

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και είναι απογοητευμένες από την πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

Επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία πραγματοποιεί η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ελίζαμπεθ Άλεν που δήλωσε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπων.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών (της Βόρειας Μακεδονίας) με την Ελλάδα και είναι απογοητευμένες που η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα Βόρεια Μακεδονία κατά την ορκωμοσία της, δήλωσε σήμερα (19.05.2024) από τα Σκόπια η υφυπουργός Δημόσιας Διπλωματίας και Δημοσίων Σχέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ελίζαμπεθ Άλεν, η οποία πραγματοποιεί τις ημέρες αυτές περιοδεία σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Φυσικά, υποστηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών και απογοητευτήκαμε όταν είδαμε ότι η πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε το πλήρες και επίσημο όνομα Βόρεια Μακεδονία. Θα δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση. Είμαστε σε διαρκή διάλογο με την υπό σχηματισμό κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου δεν θα ήθελα να προκαταλάβω για κάποια συνέπεια εδώ, αλλά, φυσικά ελπίζουμε και ενθαρρύνουμε τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες» δήλωσε στην ιστοσελίδα των Σκοπίων, “SDK”, η υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται, ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (η οποία στις προεδρικές εκλογές της 8ης Μαΐου εξελέγη νέα πρόεδρος της χώρας, ως υποψήφια του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE), κατά την ορκωμοσία της, στις 12 Μαϊου αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο υπαγόρευσε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η ενέργεια αυτή της νέας πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, ενώ αποδοκιμάστηκε από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
CNN: Η επιμονή του Τραμπ έφερε την εκεχειρία στη Γάζα αλλά κανείς δεν ξέρει αν ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει τελειώσει
Ο Αμερικανός Πρόεδρος οραματίζεται μία ριζικά μεταμορφωμένη Μέση Ανατολή, όπου οι ιστορικές έχθρες ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Άραβες γείτονές του θα τερματιστούν οριστικά
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη διεθνή Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Ρίγη συγκίνησης και δάκρυα χαράς στην επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς – Ρίχτηκαν στις αγκαλιές των δικών τους
Η διαδικασία επιστροφής θα ολοκληρωθεί με την παράδοση των λειψάνων που ανήκουν στους 28 νεκρούς ομήρους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν από τις φρικαλεότητες της ένοπλης παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης
Ο απελευθερωμένος Ισραηλινός όμηρος, Eitan Abraham Mor, που κρατούνταν από τις 7 Οκτωβρίου 2023 στη Γάζα, αγκαλιάζει ξανά τα αγαπημένα του πρόσωπα
2