Πέμπτη, 2 Μαΐ
20oC Αθήνα

Στην Ουκρανία, υπό άκρα μυστικότητα ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ

Στην Ουκρανία, υπό άκρα μυστικότητα ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ

Χωρίς να το… μάθει κανείς, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ βρίσκεται, από πολύ νωρίς το πρωί της Τρίτης (25.10.2022) στην Ουκρανία. Η προηγούμενη επίσκεψή του στο Κίεβο είχε ακυρωθεί και είχε προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο.

Ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ έφτασε στο Κίεβο ξημερώματα, με τρένο. Η επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας στην Ουκρανία κρατήθηκε μυστική για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ntv.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην Ουκρανία του σοσιαλδημοκράτη, άλλοτε υπουργού Εξωτερικών (επί Μέρκελ), που είχε προκαλέσει την οργή του Κιέβου για την πολιτική που είχε ακολουθήσει η τότε κυβέρνηση και τον… «εναγκαλισμό» με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

https://twitter.com/ORazdorozhna/status/1584781428792827904?s=20&t=OAltPNDigrVDZPXHPFqBhg

Αυτός ήταν και ο λόγος που πριν από μερικούς μήνες, όταν ο πρόεδρος της Γερμανίας είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει μαζί με άλλους ομολόγους του στην Ουκρανία, το Κίεβο ουσιαστικά τον είχε κηρύξει ανεπιθύμητο, με αποτέλεσμα η επίσκεψή του να ακυρωθεί!

Ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ είχε εκφράσει την επιθυμία να συναντήσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάτι που θα γίνει. 

«Θα με χαροποιήσει η συνάντησή μου με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και με τον πληθυσμό στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου θέλω να πάρω μια ιδέα για τη ζωή εν μέσω του πολέμου», είπε ο Γερμανός πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Πριν συναντηθεί με τον Ζελένσκι, ο Στάινμαϊερ θα επισκεφθεί τη μικρή πόλη Κορίκιβα (βόρεια, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία) που είχε καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό, προτού την ανακαταλάβουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η απελευθερωμένη πόλη όμως καλείται πλέον να αντιμετωπίσει το ψύχος, καθώς οι υποδομές της καταστράφηκαν. Ο Γερμανός πρόεδρος θα προσφέρει βοήθεια στην κοινότητα για τις ενεργειακές υποδομές της.

«Το μήνυμά μου προς τους Ουκρανούς (είναι): μπορείτε να βασιστείτε στη Γερμανία! Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία: στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και στο ανθρωπιστικό επίπεδο», τόνμισε.

Ο Στάινμαϊερ θα αναλάβει, από κοινού με τον Ζελένσκι, ηγετικό ρόλο στο δίκτυο αδελφοποίησης γερμανικών και ουκρανικών πόλεων. «Όσο περισσότερες αδελφοποιημένες πόλεις υπάρχουν, τόσο πιο εύκολο θα είναι να περάσουμε τον χειμώνα και να οικοδομήσουμε μαζί ευρωπαϊκό μέλλον», διαβεβαίωσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις