Κόσμος

Στις Βρυξέλλες το τελευταίο ταξίδι του Πομπέο ως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ – Συνάντηση με τον Στόλτενμπεργκ

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί την Τετάρτη ο Μάικ Πομπέο για συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το ταξίδι αυτό αναμένεται να είναι το τελευταίο του ενόσω βρίσκεται ακόμη στο αξίωμα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Πομπέο προγραμματίζεται επίσης να έχει συνομιλίες με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Βελγίου και υπουργό Εξωτερικών Σοφί Βιλμές.

Ο αμερικανός απερχόμενος ΥΠΕΞ «θα υπογραμμίσει τη διαρκή σημασία της διατλαντικής σχέσης, θα εκφράσει τη στήριξή του στη συνεχιζόμενη επιτυχία του NATO όσον αφορά την εγγύηση της ασφάλειας της διατλαντικής κοινότητας και όσον αφορά την προσαρμογή του σε νέες προκλήσεις» ενώ «θα διατρανώσει τη δύναμη της διμερούς σχέσης των ΗΠΑ και του Βελγίου», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

click4more: Τι θα συζητηθεί στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία – Έτοιμη ακόμα και να αποχωρήσει η Ελλάδα

Η σχέση των ΗΠΑ με το NATO χαρακτηρίστηκε από εντάσεις επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς άσκησε σφοδρή κριτική σε ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού επειδή κατ’ αυτόν δεν έκαναν επαρκώς υψηλές αμυντικές δαπάνες, ειδικά στη Γερμανία.

Ο Τραμπ εξάλλου θορύβησε τους συμμάχους των ΗΠΑ όταν έθεσε δημόσια εν αμφιβόλω το εάν και κατά πόσον οι ΗΠΑ θα προσέφεραν βοήθεια σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος του NATO εάν συνέτρεχε επείγουσα ανάγκη και ανακοινώνοντας μονομερώς ότι αποσύρει μεγάλο μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων τα οποία είναι ανεπτυγμένα στη Γερμανία.

Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο θα γίνει μία εβδομάδα μετά την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «σοκαριστικά» τα γεγονότα στην Ουάσινγκτον, προτρέποντας να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Κι άλλοι ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, εξέφρασαν «σοκ» για την εισβολή στο Καπιτώλιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε πλήρη και ολική εκεχειρία Ισραήλ και Ιράν – Αποδέχτηκε την κατάπαυση του πυρός η Τεχεράνη
«Ευχαριστώ τις ένοπλες δυνάμεις που πολέμησαν μέχρι την τελευταία στιγμή» δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί - - Ο όρος που έθεσε το Ισραήλ και ο ρόλος του Κατάρ - «Η εκεχειρία να διαρκέσει για πάντα», εύχεται ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 46 δευτερόλεπτα
Το Ιράν είχε ενημερώσει και τις ΗΠΑ αρκετές ώρες πριν εκτοξευτούν οι πύραυλοι στο Κατάρ
Το Εμιράτο ενημέρωσε τη νύχτα ότι ανοίγει ξανά ο εναέριος χώρος του, που είχε κλείσει μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον της βάσης Al Udeid το Ιράν
Η αεράμυνα του Κατάρ αναχαιτίζει πυραύλους του Ιράν
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
«Η χρήση των αμερικανικών βάσεων θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το κοινοβούλιο» λέει η Μελόνι
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης -το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων- ζήτησαν εγγυήσεις ότι η Ιταλία δεν θα πάρει μέρος, με κανέναν τρόπο, στις συρράξεις
Η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο