Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Στο “σφυρί” οι μετοχές της Monte dei Paschi – Τελευταία ελπίδα πριν τη διάσωση και το “κούρεμα”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Η παλιότερη τράπεζα του κόσμου, ψάχνει άμεσα για 5 δισεκατομμύρια, ώστε να αποφύγει την κρατική διάσωση
– Αν κι αυτό δεν πετύχει, η ιταλική κυβέρνηση θα επιβαρύνει το ίδιο τεράστιο κρατικό χρέος με άλλα 15 δισεκατομμύρια ευρώ
– Μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση εξετάζει η κυβέρνηση για να μειώσει το μέγεθος του “κουρέματος”
– Το 86% της αξίας της έχει χάσει η μετοχή της Monte dei Paschi από την αρχή του έτους

Η ιταλική Monte dei Paschi di Siena, άρχισε την πώληση των μετοχών της, ώστε να εξασφαλίσει χρήματα για να αποφύγει την κρατική διάσωση.

Η παλιότερη τράπεζα του κόσμου, χρειάζεται να βρει άμεσα 5 δισ. μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να αποφύγει την κρατικοποίηση καθώς έχει να αντιμετωπίσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 28 δισ. Ευρώ. Η πώληση μετοχών θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, με τη μορφή της ανταλλαγής χρέους για μετοχές που θα επεκταθεί και σε ιδιώτες (μη θεσμικούς) επενδυτές.

Η Monte dei Paschi χρειάζεται να βρει επενδυτές που θα αγοράσουν ένα σημαντικό τμήμα των μετοχών της. Η τράπεζα προσφέρει το 35% των μετοχών της σε ιδιώτες επενδυτές και το 65% σε θεσμικούς. Στους ήδη μετόχους της τράπεζας, θα προσφερθεί το 30% των μετοχών που προορίζεται για τους ιδιώτες, πριν ανοίξει η δυνατότητα αγοράς, σύμφωνα με το Bloomberg.

“Λαμβάνοντας υπόψη το ρίσκο και τον περιορισμένο διαθέσιμο χρόνο που θα έχει κανείς για να αγοράσει, πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί κυρίως από τις αποφάσεις των θεσμικών επενδυτών, ξεκινώντας από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία” δηλώνει ο Μάρκο Σαλούστιο αναλυτής του κεντρικού ινστιτούτου, της Λαϊκής Τράπεζας της Ιταλίας.

Αν το πλάνο δεν δουλέψει, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαθέσει 15 δισ. ευρώ από το συνεχώς αυξανόμενο δημόσιο χρέος, ώστε να δώσει στην Monte dei Paschi και σε άλλες προβληματικές τράπεζες κρατική βοήθεια.  Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς κανόνες, οι ζημιές καλύπτονται από τους κατόχους ομολόγων αν τα χρήματα των φορολογουμένων χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση.

Οι ιταλικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, ώστε να περιορίσουν τη ζημιά για τους ομολογιούχους, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές. Η μετοχή της Monte dei Paschi έχανε μέχρι και 10% της αξίας της, μέχρι να σταθεροποιηθεί σε μια πτώση περίπου στο 7% και στα 19.31 ευρώ. Οι μετοχές της από την αρχή του χρόνου έχουν σημειώσει πτώση ύψους 86%.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε