Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Σύγκρουση ελληνικού τάνκερ με τουρκικό καΐκι: Όλα τα σενάρια για τη ναυτική τραγωδία

τάνκερ

Τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας στα ανοιχτά της Μερσίνης ερευνούν οι τουρκικές αρχές, μετά την ανάσυρση των τεσσάρων νεκρών ψαράδων, οι οποίοι επέβαιναν στο τουρκικό καΐκι που συγκρούστηκε με ελληνόκτητο τάνκερ.  

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, όλα έγιναν στις πέντε παρά δέκα τα ξημερώματα όταν το καΐκι «Πολάτμπεϊ» συγκρούστηκε με τάνκερ με ελληνική σημαία και αναποδογύρισε. Η κινητοποίηση έγινε όταν διακόπηκε μέσα στη νύχτα η επικοινωνία με το καΐκι. Άλλα σκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή έσπευσαν στο σημείο και εντόπισαν το καΐκι να είναι αναποδογυρισμένο.

Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «ΕΦΕΣΟΣ» συγκρούστηκε με τουρκικό αλιευτικό σκάφος, 37 ναυτικά μίλια ανοιχτά της τουρκικής πόλης Μερσίνη.

Τα αίτια παραμένουν μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστα. Στο newsit.gr μίλησε ο Σινάν Μαβρούκ, αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Αλιείας στο πανεπιστήμιο Τσουκούροβα, στα Άδανα, και ανέλυσε τα πιθανά σενάρια που οδήγησαν στο δυστύχημα.

“Μόλις ενημερωθήκαμε για το περιστατικό επικοινωνήσαμε με την Ακτοφυλακή. Μας είπαν ότι ανέσυραν τέσσερις νεκρούς ψαράδες, χωρίς να μας δώσουν άλλες πληροφορίες”, είπε αρχικά.

Και συνέχισε: “Η περιοχή όπου έγινε το δυστύχημα είναι μία από τις πλουσιότερες σε αλιεύματα στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα πολύ σημαντικό πέρασμα στη θαλάσσια κυκλοφορία, εξαιτίας του αγωγού φυσικού αερίου, των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, των εγκαταστάσεων σιδήρου και χάλυβα και του λιμανιού Iskenderun. Έτσι, χιλιάδες πλοία και δεξαμενόπλοια περνούν από την περιοχή. Κανονικά, οι ψαράδες προσπαθούν πάντα να είναι προσεκτικοί για πιθανή σύγκρουση με πλοία. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς συνέβη αυτό το ατύχημα. Είναι πιθανό να προέκυψε βλάβη στους κινητήρες. Επίσης, όταν συλλέγουν το δίχτυ τους, δεν έχουν μεγάλη ικανότητα κίνησης. Αυτό ίσως είναι ένα άλλο σενάριο.

Ως επιστημονικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα συνεργαζόμαστε στενά με τους ψαράδες, εδώ και πολύ καιρό. Τους περισσότερους τους γνωρίζουμε προσωπικά. Μερικές φορές, πηγαίνουμε στο πλοίο και συλλέγουμε δείγματα από τα αλιεύματά τους”.

Συλλυπητήρια από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο που είχε αναχωρήσει από τη Σεϊχάν της Τουρκίας με προορισμό το Βιετνάμ, μεταφέροντας 139.144 μετρικούς τόνους πετρέλαιο, επιβαίνουν 27 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 13 Έλληνες.

Τα συλλυπητήρια του για την απώλεια των Τούρκων ψαράδων εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών. “Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια ανθρώπινων ζωών εξαιτίας σύγκρουσης πλοίου με ελληνική σημαία και τουρκικού αλιευτικού σκάφους που έλαβε χώρα σήμερα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων”, ανέφερε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις