Κόσμος

Συμφωνία για εκεχειρία στην Ουκρανία

Μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Βλαντιμίρ Πούτιν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.

Η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Φεβρουαρίου, ώστε οι δυο πλευρές να αποσύρουν τα βαρέα όπλα ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν μετά από τη συμφωνία στο Μινσκ.

“Κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συμφωνία επί των ουσιωδών θεμάτων”, ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Λίγο αργότερα, η συμφωνία για εκεχειρία και συνολική πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται δέσμευση για την απόσυρση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφος της Ουκρανίας και απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου, ωστόσο ορισμένα θέματα μένει να επιλυθούν ως προς αυτό το σημείο.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης την απελευθέρωση του συνόλου των αιχμαλώτων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι το Κίεβο θα επιβάλει τον έλεγχό του επί των διεθνών συνόρων της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.

Ο οδικός χάρτης για την ειρήνη στην Ουκρανία υπεγράφη από το Κίεβο και τους φιλορώσους αντάρτες. “Η Ομάδα Επαφής υπέγραψε έγγραφο που ετοιμάσαμε εν μέσω μεγάλης έντασης”, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

“Αυτό το κείμενο αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα και υπεγράφη από την Ομάδα Επαφής και τους αυτονομιστές”, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ στην κοινή δήλωσή του με την Άνγκελα Μέρκελ.

Αργότερα, από το Κρεμλίνο, δόθηκε στη δημοσιότητα και το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, σύμφωνα με το οποίο οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας δεσμεύθηκαν ως προς τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν στην πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων για τη διασφάλιση της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ.

Δεν είναι ευχαριστημένη η Γερμανία

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι η επιτευχθείσα συμφωνία “δεν είναι συνολική” και δεν ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες του Βερολίνου, αλλά είναι ένα αναγκαίο βήμα προς τον τερματισμό της βίας και προς ένα νέο πολιτικό momentum.

“Το σημαντικότερο είναι ότι η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός…ενισχύσαμε τις συμφωνίες του Μινσκ του περασμένου Σεπτεμβρίου”, δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

“Για ορισμένα θέματα αυτό δεν θα είναι αρκετό. Προσδοκούσαμε περισσότερα – αλλά είναι αυτό επί του οποίου μπορούσαν να συμφωνήσουν οι πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ρωσίας”, είπε προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες υπήρξαν εξαιρετικά δύσκολες και εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές διαπραγματεύθηκαν καλή τη πίστει και ότι θα απόσχουν από κάθε ενέργεια τις επόμενες ημέρες που θα απειλήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.


Με πληροφορίες και από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βρετανία: 65χρονος καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ ξένης μυστικής υπηρεσίας – Τον «παγίδευσαν» Βρετανοί πράκτορες
Ο Χάουαρν Φίλιπς νόμιζε ότι έδωσε προσωπικά στοιχεία του πρώην Υπουργού Άμυνας Γκραντ Σαπς σε Ρώσους πράκτορες οι οποίοι όμως ήταν στην πραγματικότητα Βρετανοί αξιωματικοί
Βρετανική αστυνομία
Οι φωνές στο κόκπιτ του αεροπλάνου της Air India που πυροδοτούν ερωτήματα και η ανατριχιαστική λεπτομέρεια που στοιχειώνει τους ερευνητές
Από τη μυστηριώδη διακοπή καυσίμων μέχρι τις εικασίες για ανθρώπινο λάθος ή τεχνική βλάβη, η προκαταρκτική έκθεση δεν έδωσε απαντήσεις
Συντριβή αεροπλάνου της Air India