Κόσμος

Συνελήφθη ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας) Μπόικο Μπορίσοφ συνελήφθη την Πέμπτη, 17.03.2022, σε αστυνομική επιχείρηση που συνδέεται με την έρευνα της Εισαγγελίας της Ε.Ε, όπως ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, η πρώην πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού της βουλής Μέντα Στογιάνοβα, καθώς και η σύμβουλος του Μπορίσοφ, Σεβνταλίνα Αρναούντοβα, συνελήφθησαν επίσης.

«Μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας είναι σε εξέλιξη, σε σχέση με 120 υποθέσεις του Γραφείου της Εισαγγελίας της Ε.Ε. στη Βουλγαρία. Έρευνες και κατασχέσεις πραγματοποιούνται σε πολλές τοποθεσίες. Ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, η Μέντα Στογιάνοβα και η Σεβνταλίνα Αρναούντοβα κρατούνται αυτήν τη στιγμή», αναφέρει η ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Μπορίσοφ διετέλεσε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας για σχεδόν μία δεκαετία, μέχρι τον περασμένο Απρίλιο όταν έχασε τις εκλογές με φόντο τη λαϊκή οργή για τη διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού στο φτωχότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νέος κυβερνητικός συνασπισμός ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, δεσμευόμενος να επιδείξει μηδενική ανοχή στη διαφθορά.

Το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελέως της ΕΕ, υπό τη Ρουμάνα πρώην εισαγγελέα αρμόδια για υποθέσεις διαφθοράς Λάουρα Κοβέσι, ερευνά υποθέσεις σοβαρής απάτης που σχετίζονται με κατάχρηση κοινοτικών κονδυλίων.

Δεκάδες στελέχη και υποστηρικτές του κόμματος GERB συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Μπορίσοφ, στα περίχωρα της Σόφιας, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και κάνοντας λόγο για πολιτικό διωγμό.

«Σε βάρος του Μπορίσοφ δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, μέχρι στιγμής. Η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι του. Μεταφέρθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση όπου πιθανότατα θα κρατηθεί για 24 ώρες», δήλωσε νωρίτερα ο δικηγόρος του πρώην πρωθυπουργού, ο Μένκο Μενκόφ, σε δημοσιογράφους.

Η Λάουρα Κοβέσι, ολοκληρώνοντας διήμερη επίσκεψη στη Σόφια χθες, δήλωσε ότι το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας της ΕΕ έχει λάβει ρεκόρ καταγγελιών στη Βουλγαρία και διενεργεί 120 έρευνες.

«Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ μέσω Facebook.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συναγερμός στις ΗΠΑ: «Ξυπνούν» οι εν υπνώσει πυρήνες του Ιράν – Φόβοι για κυβερνοεπιθέσεις, μεμονωμένα τρομοκρατικά χτυπήματα και εγκλήματα μίσους
Εκτιμάται ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ στις επιθέσεις εναντίον του Ιράν, μπορεί να προσπαθήσουν να ενεργοποιήσουν αυτούς τους εν υπνώσει πυρήνες στις ΗΠΑ και τη Δύση
Σύλληψη 12
Ιράν σε Τραμπ: «Μπορεί να ξεκίνησες τον πόλεμο, αλλά εμείς θα τον τελειώσουμε» – Ισραηλινές επιθέσες σε 6 ιρανικά αεροδρόμια
«Θα συνεχίσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου, κανείς δεν μπορεί να μας πει τι να κάνουμε» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Ματζίντ Ταχτραβαντσί - Συντονιζόμαστε με την Ρωσία υποστηρίζει η Τεχεράνη
Κατεστραμμένο κτίριο στη Χάιφα του Ισραήλ 2