Κόσμος

Συνεχίζει την αντιμεταναστευτική ρητορική ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας

Με μια "τελετουργική αυτοκτονία" μπορεί να συγκριθεί η πολιτική της ΕΕ όσον αφορά τη μετανάστευση, δήλωσε σήμερα ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, καλώντας την ΕΕ να σταματήσει αμέσως το κύμα των προσφύγων που εισέρχεται στους κόλπους της.

“Αισθάνομαι ότι τώρα στην ΕΕ προχωρούμε σε μια τελετουργική αυτοκτονία”, δήλωσε στην τσεχική εφημερίδα Pravo ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, γνωστός για την αντιμεταναστευτική ρητορική του.

Ο 51χρονος Φίτσο, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία στις 5 Μαρτίου, πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει κατά πρώτον να σταματήσει το κύμα των “παράνομων μεταναστών”, προτού συζητήσει για το μέλλον της.

“Η Ευρώπη θα αυτοκτονήσει αν περιμένει την προβλεπόμενη εγκατάσταση συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής προς τα τέλη του 2016 ή το 2017”, πρόσθεσε ο Φίτσο, σημειώνοντας ότι η Σλοβακία διαθέτει 300 αστυνομικούς που είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να πάνε για περιπολίες στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν.

Η Σλοβακία έχει μαζί με τη γειτονική της Ουγγαρία προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του συστήματος των ποσοστώσεων για την αναδιανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. Το σύστημα αυτό έχει αποδειχθεί “ένα απόλυτο φιάσκο”, σημείωσε ο Φίτσο.

Η Σλοβακία, μια χώρα 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, προβλέπεται βάσει του συστήματος αυτού να δεχθεί σχεδόν 2.300 ανθρώπους.

“Αν κάποιος, στη βάση προσωρινών ή μονίμων ποσοστώσεων, μας επιβάλει να εισαγάγουμε 50.000 ανθρώπους με εντελώς διαφορετικά από τα δικά μας έθιμα και θρησκεία –και αυτοί είναι στην πλειονότητά τους νεαροί άνδρες– δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσαμε να τους ενσωματώσουμε. Αυτό είναι αδύνατο”, κατέληξε.

Την ίδια ώρα ο Τσέχος ομόλογός του Μπόχουσλαβ Σομπότκα ανακοίνωσε σήμερα μέσω Twitter ότι η Τσεχία συγκάλεσε σύνοδο κορυφής της ομάδας του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία και Ουγγαρία) στις 15 Φεβρουαρίου στην Πράγα για να συζητηθεί η προσφυγική κρίση.

Η σύνοδος αυτή των πρωθυπουργών της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας θα γίνει ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Φεβρουαρίου κατά την οποία θα γίνει μια αποτίμηση της προσφυγικής κρίσης.

Η ομάδα του Βίζεγκραντ (V4), της οποίας την προεδρία ασκεί το τρέχον εξάμηνο η Τσεχία, ζητεί μια αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ και την επιβολή περιορισμών στην εισροή μεταναστών και έχει διαμαρτυρηθεί για το σύστημα ποσοστώσεων για τους πρόσφυγες που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η φωτιά στο Κραν Μοντανά ξεκίνησε από βεγγαλικά πάνω σε μπουκάλια σαμπάνιας, λένε οι ελβετικές αρχές
119 οι τραυματίες, οι 113 έχουν ταυτοποιηθεί, «περίπου 40 οι νεκροί» λένε οι Αρχές - Προειδοποίηση Έλληνα γιατρού από τη Γενεύη: Θα αυξηθούν οι νεκροί λόγω εγκαυμάτων 4ου βαθμού
Η στιγμή που ξεσπά η φωτιά στο μπαρ της Κραν Μοντανά
Ανανεώθηκε πριν 22 λεπτά
Η Αντζελίνα Τζολί επισκέφτηκε την Ράφα και εξέφρασε την στήριξή της στον παλαιστινιακό λαό
H Αμερικανίδα ηθοποιός, τόνισε τη σημασία της ταχείας αύξησης της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και την ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώνεται
Η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται την περιοχή κοντά στο συνοριακό σταθμό Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας, στη Ράφα της Αιγύπτου
Κραν Μοντανά: Ιταλοί, Γάλλοι, Πολωνοί οι περισσότεροι τραυματίες – «Δεν ξέρω αν ο γιος μου είναι στο νεκροτομείο ή στο νοσοκομείο»
Αγώνας για την ταυτοποίηση των θυμάτων - Αγνοείται 15χρονη Ελληνίδα, 100 εγκαυματίες σε κρίσιμη κατάσταση - Ερωτηματικά για τα μέτρα ασφαλείας, στο μικροσκόπιο τα βίντεο με την φωτιά να εξαπλώνεται στο ταβάνι
Τραγωδία στο Κραν Μοντανά 5