Κόσμος

Συρία: Νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε από τον αλ Σάρα – Χριστιανή η μοναδική γυναίκα που ανέλαβε Υπουργείο

Σημειώνεται πως το καινούργιο κυβερνητικό σχήμα δεν υπάρχει πρωθυπουργός

Σημαντικές οι πολιτικές εξελίξεις στην Συρία καθώς σχηματίστηκε χθες (29.03.2025) νέα κυβέρνηση από τον πρόεδρο Άχμεντ αλ Σάρα, στην οποία ωστόσο δεν υπάρχει πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει 23 υπουργούς, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας από την χριστιανική κοινότητα, ενώ σταθεροί στις θέσεις τους παρέμειναν οι στενοί συνεργάτες του Άχμεντ αλ Σάρα, που τον βοήθησαν καθ’ όλη την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Συρία.

Ο μεταβατικός Σύρος Πρόεδρος έχει προαναγγείλει μια πενταετή μεταβατική περίοδο μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, ύστερα από την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ που έβαλε τέλος σε σχεδόν 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας κυβέρνησης ο Άχμεντ αλ Σάρα, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας στις 8 Δεκεμβρίου μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, εξέφρασε τη βούλησή του να οικοδομήσει «ένα ισχυρό και σταθερό κράτος».

Σε σύγκριση με το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, διατηρήθηκαν στις θέσεις τους τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Ασάντ αλ Σαϊμπάνι και ο υπουργός Άμυνας Μούραφ Αμπού Κάσρα, στενοί συνεργάτες του μεταβατικού προέδρου.

Συρία κυβέρνησηΟ μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ Σάρα / REUTERS / Khalil Ashawi

Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Μοχάμεντ Γιοσρ Μπερνία και υπουργός Εσωτερικών ο Άνας Χατάμπ.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Χιντ Καμπαουάτ, η οποία ανήκει στη χριστιανική κοινότητα της Συρίας, είναι η μοναδική γυναίκα στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Ράεντ αλ Σάλεχ,  επικεφαλής της οργάνωσης «Λευκά Κράνη», μιας ομάδας διασωστών που δραστηριοποιούνταν σε περιοχές που μέχρι την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ ελέγχονταν από αντικαθεστωτικούς, διορίστηκε υπουργός Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανάλυση CNN: Οι ζημιές στις τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μετά την επίθεση του Ισραήλ – Πόσο επηρεάζουν τον σχεδιασμό της Τεχεράνης
Το μέγεθος των ζημιών και το κατά πόσο μπορεί να επιβιώσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραμένει ασαφές - Ισραήλ και Ιράν έχουν διαφορετικές εκδοχές
Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν του Ιράν 6
Χάος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ προειδοποιεί τους Ιρανούς να φύγουν από περιοχές κοντά σε εργοστάσια όπλων – «Η Τεχεράνη θα γίνει Βηρυτός»
Οι νεκροί στο Ισραήλ έφτασαν τους 13 μεταξύ των οποίων και 3 παιδιά - Επιστρέφει ο Χαγκάρι - Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 80 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας
Μεγάλες καταστροφές στην πόλη Τάμρα του Ισραήλ
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
24
Το FBI έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του υπόπτου για τη δολοφονία της Δημοκρατικής βουλευτή και του συζύγου της στη Μινεσότα
Ο φερόμενος ως δράστης είναι ο Βανς Λούθερ Μπέλτερ, 57 ετών, πολιτικός διορισμένος στο παρελθόν από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Τιμ Γουόλζ και παραμένει ασύλληπτος
Ο ύποπτος για τη δολοφονία της Μελίσα Χόρτμαν