Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Συρία: Ο συριακός στρατός μπήκε στο Κομπάνι

Συρία: Ο συριακός στρατός μπήκε στο Κομπάνι

Ο συριακός στρατός μαζί με ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη Κομπάνι, ωθώντας προς τα ανατολικά τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Τη είδηση για τις κινήσεις του συριακού στρατού ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η είσοδος των δύο συμμαχικών δυνάμεων στην συριακή πόλη έγινε έπειτα από μια συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που ελέγχουν την πόλη και η Δαμασκός για την ανάπτυξη του συριακού στρατού σε περιοχές της μεθορίου Συρίας – Τουρκίας προκειμένου να βοηθήσει στην απόκρουση της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.

Η πόλη Κομπάνι βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Χαλέπι κοντά στα τουρκικά σύνορα. Οι κάτοικοι μάλιστα υποδέχτηκαν με πανηγυρισμούς την είσοδο των στρατευμάτων.

https://twitter.com/metesohtaoglu/status/1184517082240733185

https://twitter.com/HananShamounNL/status/1184522836343480322

Η Τουρκία διαβεβαίωσε την Ρωσία ότι θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας

Η Τουρκία διαβεβαίωσε την Ρωσία ότι θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε ως θέμα την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία.

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης, δήλωσε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται σε διαρκή επαφή για την κατάσταση στην Συρία με στόχο να αποκατασταθεί πλήρως η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

«Ο πρόεδρος Πούτιν βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον πρόεδρο Ερντογάν. Επικοινώνησαν και σήμερα , ο πρόεδρος Ερντογάν θα επισκεφθεί την Μόσχα και φυσικά το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί. Η τουρκική πλευρά μας λέει ότι θα σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ότι τελικός στόχος είναι να διασφαλισθεί η κυριαρχία και ακεραιότητα της Συρίας» δήλωσε ο Νεμπένζια.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία αντιλαμβάνεται την ανησυχία της Τουρκίας για την εθνική της ασφάλεια , αλλά θεωρούμε ότι η επιχείρηση την οποία πραγματοποιούν θα πρέπει ν α είναι ανάλογη των στόχων που έχουν διακηρύξει».

Ο Τραμπ τα βάζει με τους Κούρδους: Δεν είναι άγγελοι

Προβληματισμό προκαλούν τα λεγόμενα του Ντόναλντ Τραμπ για την κατάσταση στη Συρία. Την ώρα που οι Πομπέο και Πενς αναμένεται να συναντηθούν με τον Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή δηλώνει πως «Οι Κούρδοι δεν είναι άγγελοι».

«Οι Κούρδοι προστατεύονται πολύ καλά», δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, ενώ ο ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος κατηγορείται στις ΗΠΑ όπως και από τους ξένους συμμάχους του ότι «εγκατέλειψε» τους Κούρδους. «Εξάλλου, (οι Κούρδοι) δεν είναι άγγελοι», πρόσθεσε την ώρα που ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς αναμένεται να αναχωρήσει για την Τουρκία για να συναντήσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, ο Τραμπ προσπάθησε να υποβαθμίσει την κρίση στη Συρία μετά την τουρκική εισβολή κατά των κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η σύγκρουση είναι μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας και ότι είναι «καλό» η Ρωσία να βοηθήσει τη Δαμασκό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι προτιμότερο να επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία παρά να γίνονται μάχες στην περιοχή και ότι εξαρτάται από τις χώρες εκεί να βρουν μια λύση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις για την κατάσταση στη Συρία, ενώ δήλωσε πεπεισμένος για την ασφάλεια των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Τουρκία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις