Κόσμος

Τα πήρε όλα (και τα ενταξιακά κεφάλαια) κι έφυγε ο Νταβούτογλου

Αν υπάρχει ένας κερδισμένος από τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αυτός δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Μπορεί η οριστική απόφαση να μετατέθηκε για τις 18 Μαρτίου αλλά ο Τούρκος πρωθυπουργός χόρεψε... για τα καλά τους Ευρωπαίους.

Δεν είναι μόνο ότι πήγε στις Βρυξέλλες με συμφωνία για να πάρει η Τουρκία τρία δισ. για να κάνει τα αυτονόητα, βάσει της προηγούμενης συμφωνίας, αλλά κατάφερε να του δώσουν ακόμη τρία δισ. και να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις!

Οι 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία συμφώνησαν μεταξύ άλλων, όπως δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο ίδιος ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ανοίξουν τα νέα κεφάλαια για διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ το γρηγορότερο δυνατό, και να επισπεύσουν την χρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ αρχικά στην Τουρκία για το μεταναστευτικό. Ο Νταβούτογλου γυρνά στην Τουρκία και με τη συμφωνία για την κατάργηση της βίζας για ταξίδια Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Στη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες ξανά στις 18 Μαρτίου, τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι οι νέες προτάσεις με την ΕΕ είχαν συζητηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Όσον αφορά το θέμα της σύλληψης δημοσιογράφων (σ.σ. μετά την εισβολή στην εφημερίδα Ζαμάν και την ανάληψη του… ελέγχου της από την κυβέρνηση), είπε ότι στην Τουρκία η ελευθερία γνώμης είναι βασική αρχή και ότι πολλές εφημερίδες αντιτίθενται στην κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η γαλλική Βουλή «φρέναρε» τον φόρο Ζικμάν για τους πλούσιους με περιουσία άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ – Οργισμένη η αριστερή αντιπολίτευση
Ο πρωθυπουργός Λεκορνί εξαρτάται από τη στήριξη των Σοσιαλιστών για να περάσει τον προϋπολογισμό και να ξεπεράσει τον «σκόπελο» μίας ενδεχόμενης πρότασης μομφής
Βουλευτές της γαλλικής Αριστεράς ψηφίζουν για το σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό του 2026
Ο πρώην σύζυγος της Στεφανί του Μονακό μιλά για «στημένο» ροζ σκάνδαλο – «Μου έριξαν ουσίες στο ποτό και με φωτογράφισαν με γυμνό μοντέλο»
«Για μένα, ήταν σημαντικό η δικαιοσύνη να πει: ναι, έπεσες σε παγίδα. Δεν ήθελα τα παιδιά μου να μεγαλώσουν πιστεύοντας ότι ο πατέρας τους ήταν απλώς ο άντρας που απάτησε τη μητέρα τους»
Ο Ντανιέλ Ντικριέ και η Στεφανί του Μονακό
Νικολά Σαρκοζί: Στις 10 Νοεμβρίου θα εξεταστεί το αίτημα αποφυλάκισης του πρώην προέδρου της Γαλλίας
Το Ποινικό Δικαστήριο του Παρισιού τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια κάθειρξης, κρίνοντας τον ένοχο για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι το 2007
Νικολά Σαρκοζί