Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ταϊλάνδη: Κρατείται ακόμη το πλήρωμα του αεροσκάφους με τα όπλα

ΦΩΤΟ REUTERS
Τη συνέχιση της κράτησης των πέντε μελών του πληρώματος αεροπλάνου από τη Βόρεια Κορέα που μετέφερε όπλα…

 

βάρους 35 τόνων,αποφάσισε ταϊλανδικό δικαστήριο.
 
Η απόφαση ελήφθη μετά το αίτημα της αστυνομίας, η οποία ζήτησε να συνεχιστεί η κράτηση των πέντε μελών, τεσσάρων από το Καζακστάν και ενός από τη Λευκορωσία, για να εξεταστούν οι εκτοξευτές πυραύλων εδάφους-αέρος, οι αντιαρματικές ρουκέτες και τα άλλα όπλα που βρέθηκαν στο αεροσκάφος.
 
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Ταϊλάνδης, οι πέντε κατηγορούνται για κατοχή βαρέος οπλισμού και πλημμελή δήλωση φορτίου.
Το αεροσκάφος, ένα Ιλιούσιν IL -76, καταχωρημένο στη Γεωργία, πραγματοποίησε επείγουσα προσγείωση στη Μπανγκόκ την Παρασκευή, ενώ κατευθυνόταν από τη Βόρεια Κορέα σε χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
 
Η ταϊλανδική αστυνομία είπε ότι τα μέλη του πληρώματος αρνούνται τις κατηγορίες λέγοντας ότι νόμιζαν ότι μετέφεραν γεωτρύπανα και δεν γνώριζαν τίποτε για τα όπλα.
 
Στρατιωτική πηγή έκανε γνωστό ότι το αεροπλάνο μεταφέρθηκε σε στρατιωτική βάση στη βόρεια Ταϊλάνδη για να εξεταστούν τα κιβώτια που μετέφερε και εξακολουθούν να είναι σφραγισμένα από ειδικούς.
Σύμφωνα με την αστυνομία, το πλήρωμα είπε ότι το αεροσκάφος θα σταματούσε για ανεφοδιασμό στη Σρι Λάνκα αλλά ζήτησε να προσγειωθεί εκτάκτως στη Μπανγκόκ για ανεφοδιασμό και έλεγχο σε έναν τροχό.
 
Με βάση τις πληροφορίες που το πλήρωμα έδωσε στις ταϊλανδικές αρχές, το αεροσκάφος κατευθυνόταν στη Μέση Ανατολή για να αφήσει το φορτίο και στη συνέχεια σχεδίαζε να ανεφοδιαστεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Αζερμπαϊτζάν, πριν καταλήξει στον τελικό προορισμό του, την Ουκρανία.
 
Η κατάσχεση του φορτίου πραγματοποιείται στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα, μετά την απόφασή της να συνεχίσει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, οι κυρώσεις στις πωλήσεις όπλων, θα επιφέρουν στη βορειοκορεατική οικονομία πλήγμα ύψους 1 δισ. δολαρίων το χρόνο, σε ένα συνολικό ΑΕΠ της τάξης των 17 δισεκατομμυρίων.
Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το κύριο προϊόν των πωλήσεων όπλων της Πιονγκγιάνγκ, αφορά βαλλιστικούς πυραύλους, τους οποίους αγοράζουν το Ιράν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε