Κόσμος

Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Κατεβάζει «ρολά» στη χώρα μετά την Κυριακή

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του TikTok, το οποίο του είχε ζητήσει να μπλοκάρει την εφαρμογή της νομοθεσίας

Τίτλοι τέλους μπαίνουν στην παρουσία του TikTok στις ΗΠΑ, καθώς η δημοφιλής πλατφόρμα θα πάψει να είναι διαθέσιμη στη χώρα. 

«Δυστυχώς το TikTok θα αναγκαστεί να κλείσει στις 19 Ιανουαρίου», ανακοίνωσε η δημοφιλής πλατφόρμα στο Χ χθες (17.01.2025) Παρασκευή το βράδυ, εκτός κι αν «η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εγγυηθεί ότι δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος» που προβλέπει την απαγόρευση του μέσου στις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση. Το TikTok δίνει εδώ και μήνες μάχη κατά νόμου που υιοθετήθηκε από το Κογκρέσο τον Μάρτιο του 2024, ο οποίος απαιτεί από τη μητρική εταιρεία της πλατφόρμας ByteDance να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ ως τις 19 Ιανουαρίου 2025 ή διαφορετικά να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη χώρα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του TikTok, το οποίο του είχε ζητήσει να μπλοκάρει την εφαρμογή της νομοθεσίας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για περισσότερους από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς το TikTok προσφέρει έναν σημαντικό τρόπο έκφρασης, διάδρασης και ένταξης σε μια κοινότητα», ανέφεραν στην ομόφωνη απόφασή τους οι εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Όμως το Κογκρέσο έκρινε ότι είναι απαραίτητη η απαγόρευσή του προκειμένου να απαντήσει στις βάσιμες ανησυχίες του για την εθνική ασφάλεια», πρόσθεσαν.

Τι προβλέπει η απαγόρευση

Η ομοσπονδιακή απαγόρευση που τίθεται σε ισχύ από τις 19 Ιανουαρίου προβλέπει ότι θα απαγορεύεται σε νέους χρήστες να κατεβάζουν την εφαρμογή του TikTok από τα διαδικτυακά καταστήματα της Apple ή της Google.

Ωστόσο οι υπάρχοντες χρήστες θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό, αν και οι υπηρεσίες που τους παρέχονται αναμένεται να περιορίζονται σταδιακά και τελικά να σταματήσουν, καθώς οι άλλες εταιρείες θα απαγορεύεται να υποστηρίζουν το TikTok.

Ο Λευκός Οίκος εκτίμησε ότι «η εφαρμογή του νόμου εναπόκειται στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα τη Δευτέρα», όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του Καρίν Ζαν-Πιέρ.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης από την άλλη επεσήμανε την Παρασκευή ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί ο νόμος, εγείροντας ερωτήματα για τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του.

Το TikTok πάντως εκτίμησε ότι οι ανακοινώσεις αυτές «δεν προσέφεραν την απαραίτητη σαφήνεια και διαβεβαίωση στους παρόχους υπηρεσιών οι οποίοι διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο στη διατήρηση της διαθεσιμότητας του TikTok για περισσότερους από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς».

Υπέρ του TikTok o Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιθυμεί η πλατφόρμα να εξακολουθήσει να είναι διαθέσιμη στις ΗΠΑ και μάλιστα απευθύνθηκε και στο Ανώτατο Δικαστήριο με αυτό το αίτημα, μάταια όμως.

Χθες υπογράμμισε ότι «σέβεται» την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά πρόσθεσε ότι «χρειάζεται χρόνο» για να «πάρω μια απόφαση για το TikTok» υποσχόμενος ότι αυτό θα συμβεί «στο όχι πολύ μακρινό μέλλον. Αλλά θα πρέπει να έχω τον χρόνο να εξετάσω την κατάσταση. Αναμείνατε!».

Ο Ρεπουμπλικάνος που ορκίζεται πρόεδρος των ΗΠΑ τη Δευτέρα επεσήμανε ότι αναφέρθηκε στο θέμα του TikTok στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες (17.01.2025) με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Εξάλλου ο επικεφαλής της πλατφόρμας Σου Τσιου είναι μεταξύ των προσκεκλημένων στην ορκωμοσία του Τραμπ.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Τραμπ για τη δέσμευσή του να εργαστεί μαζί μας προκειμένου να βρούμε μια λύση που θα επιτρέψει στο TikTok να παραμείνει διαθέσιμο στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Σου Τσιου σε βίντεο που ανήρτησε χθες στην πλατφόρμα.

«Θα θέσουμε σε εφαρμογή μέτρα για να εμποδίσουμε να κλείσει το TikTok» στις ΗΠΑ, διαβεβαίωσε την Πέμπτη μιλώντας στο Fox News ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικ Γουόλς τον οποίο ο Τραμπ έχει επιλέξει για σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ για Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Είναι φανταστική» – «Μου αρέσουν τα κομπλιμέντα», απάντησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπης
Ο Αμερικανός πρόεδρος ελπίζει να συναντήσει τη «φανταστική» πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν μέσω των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ε.Ε.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ντόναλντ Τραμπ
Επίδειξη ισχύος από Πούτιν στη Μόσχα με πλάι του τον Σι Τζινπίνγκ - Θερμές χειραψίες και αγκαλιές με Βορειοκορεάτες στρατηγούς
Στους μεγαλοπρεπείς εορτασμούς 11.000 στρατιώτες, εκ των οποίων 1.500 έχουν πολεμήσει στην Ουκρανία και ρωσικής κατασκευής drones - Στη Μόσχα ηγέτες περίπου 20 χωρών
Ivan Sekretarev 1
Σκιές στο παρελθόν του Πάπα Λέοντα 14ου: Κατηγορίες για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς σε Σικάγο και Περού
«Η σιωπή είναι αμαρτία. Ο Ιησούς θέλει να σταματήσουμε αυτά τα πράγματα, όχι να δημιουργούμε έναν εύφορο κήπο όπου ανθίζει η σεξουαλική κακοποίηση», λέει ένα από τα θύματα
Ο νεοεκλεγείς Πάπας Λέων ΙΔ', Αμερικανός καρδινάλιος Robert Prevost
Ο συμβολισμός του κόκκινου στα άμφια του νέου Πάπα - Τι αποκαλύπτουν για την πολιτική του
H πρώτη αμφίεση ενός Πάπα λειτουργεί σαν «δήλωση προθέσεων» του, καθώς αποκαλύπτει την πνευματική του ταυτότητα, τις θεολογικές του προτεραιότητες και το ύφος ποιμαντορίας που θα ακολουθήσει
Ο Πάπας Λέων ο 14ος