Κόσμος

Θα προβλέπουν με αλγόριθμο πότε θα τους πεθάνει ασθενής

Ακούγεται λίγο σαν επεισόδιο από σίριαλ επιστημονικής φαντασίας, αλλά επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που διακινδυνεύει να κάνει προβλέψεις για το πότε θα πεθάνουν οι ασθενείς ενός νοσοκομείου.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ανέπτυξαν αλγόριθμούς βαθιάς μάθησης με νευρωνικά δίκτυα, οι οποίοι αναλύουν τεράστιους όγκους ιατρικών δεδομένων νοσοκομείων για να προβλέψουν την πιθανότητα ενός ασθενούς να πεθάνει από οποιαδήποτε αιτία μέσα στους επόμενους τρεις έως 12 μήνες.

Στόχος των δημιουργών του συστήματος, όπως είπαν, είναι βοηθήσουν τους γιατρούς, τους ασθενείς και τους συγγενείς να προετοιμασθούν έγκαιρα για το επερχόμενο τέλος της ζωής.

Συνήθως, οι γιατροί εμφανίζουν μια πιο αισιόδοξη εικόνα για την κατάσταση των ασθενών και αποφεύγουν να κάνουν δύσκολες συζητήσεις που αφορούν το θάνατο. Αυτό, μεταξύ άλλων, έχει ως συνέπεια αρκετοί ασθενείς να υποβάλλονται σε περιττές, ακριβές και επιθετικές θεραπείες λίγο πριν πεθάνουν, αντί να αφήνονται να περάσουν τις τελευταίες μέρες τους με ηρεμία και με την κατάλληλη προετοιμασία και παρηγορητική φροντίδα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι (γύρω στο 80%) θα προτιμούσαν να περάσουν -αν είναι ιατρικά δυνατό- τις τελευταίες μέρες τους στο σπίτι τους και όχι στο νοσοκομείο. Αλλά στην πραγματικότητα οι πιο πολλοί (περίπου το 60%) καταλήγουν να πεθαίνουν σε κάποιο νοσοκομείο.

Το “μαύρο κουτί” των αλγόριθμων

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει, αν όντως είναι σε θέση να «δει» το μέλλον ενός ασθενούς και να διαφωτίσει τους γιατρούς του για τα μελλούμενα. Μία «επιπλοκή» είναι πάντως ότι ούτε και οι ίδιοι οι δημιουργοί των αλγόριθμων, όπως παραδέχθηκαν, δεν γνωρίζουν γιατί το σύστημά τους κάνει αυτή ή την άλλη πρόβλεψη για τον θάνατο κάποιου. Πρόκειται για το ευρύτερο πρόβλημα του «μαύρου κουτιού», που αφορά τη φύση των αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης, δηλαδή η άγνοιά μας για το πώς καταλήγουν στις αποφάσεις τους.

Από την άλλη, τελικά το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι πώς «σκέφτεται» ο αλγόριθμος, αλλά αν κάνει σωστές προβλέψεις. Και αυτό θα φανεί στην πράξη.

Η επιστημονική δημοσίευση

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό
Αποκαλύφθηκε το «σπίτι του τρόμου» στην Ισπανία: Γονείς κρατούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην απομόνωση επί 3 χρόνια
Ζευγάρι Γερμανών είχε νοικιάσει το σπίτι το 2021 στην Ισπανία όπου ζούσε με τα 3 παιδιά του. Γείτονες ανέφεραν ότι κανείς δεν έβγαινε από την οικία ενώ έγιναν καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το εσωτερικό
Αστυνομία της Ισπανίας
Ποιος είναι ο 29χρονος ομογενής Πέτρος Κρομμύδας που εξαφανίστηκε από το Λονγκ Άιλαντ - «Πήγε να κολυμπήσει και δεν βγήκε ξανά από τη θάλασσα»
Ο Πέτρος Κρομμύδας εξαφανίστηκε με μυστηριώδη τρόπο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης - Η αστυνομία έχει βρει μόνο τα ρούχα του και το αυτοκίνητό του
Ο Πέτρος Κρομμύδας
Η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνομιλίες αν η Ρωσία συμφωνήσει για «πραγματική εκεχειρία»
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να μιλάει για την ετοιμότητά της για ειρήνη και να αρχίσει να ενεργεί συμφωνώντας άνευ όρων σε μια πραγματική και διαρκή κατάπαυση του πυρός» λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Andrii Sybiha
Νέα στοιχεία για την δολοφονία του Φίλιππου Τσάνη στην Γερμανία
Σε βίντεο εντοπίστηκε η αναζήτηση «πώς να διαγράψεις βίντεο» ενώ ανακτήθηκαν και δύο βίντεο, στα οποία εμφανίζεται και δεύτερο άτομο να εμπλέκεται στην δολοφονική επίθεση εναντίου του Φίλιππου Τσάνη
Ο Φίλιππος Τσάνης και η αδερφή του