Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Θέλουν να επιστρέψουν την τσεχική υπηκοότητα στον Μίλαν Κούντερα

Θέλουν να επιστρέψουν την τσεχική υπηκοότητα στον Μίλαν Κούντερα

O Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος βρέθηκε στη Γαλλία στο πλαίσιο των εορτασμών για την εκατονταετηρίδα από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε πως η Πράγα εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκαταστήσει την τσεχική υπηκοότητα στον διάσημο συγγραφέα Μίλαν Κούντερα, την οποία τού είχε αφαιρέσει το κομμουνιστικό καθεστώς της πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακίας μετά τη φυγή του από τη χώρα.

«Του αξίζει βεβαίως να του επιστραφεί η υπηκοότητα», δήλωσε ο Αντρέι Μπάμπις στο τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK, λίγο πριν από την τελετή για τα 100 χρόνια από την εκεχειρία του 1918.

Η φυγή του Μίλαν Κούντερα

Ο 89χρονος σήμερα Μίλαν Κούντερα είχε εγκαταλείψει τη χώρα του και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία το 1975. Ήδη από χρόνια είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία των βιβλίων του στη χώρα, ενώ και η ιδιωτική του ζωή βρισκόταν υπό παρακολούθηση από πράκτορες της μυστικής αστυνομίας του τότε καθεστώτος StB. Το κομμουνιστικό καθεστώς επισήμως αφαίρεσε από τον Μίλαν Κούντερα και τη σύζυγό του Βέρα την υπηκοότητα το 1979.

«Δεν γνωρίζω επακριβώς τη διαδικασία (για την επιστροφή της υπηκοότητας)», εκμυστηρεύτηκε ο Τσέχος ηγέτης, σύμφωνα με τον οποίον το ζεύγος Κούντερα δεν αναμένεται να χρειαστεί «πολύ χαρτομάνι».

Οι σχέσεις του συγγραφέα του διάσημου βιβλίου «Η αβάστακτη ελαφρότητα του είναι» (που έχει γυριστεί σε κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις) με τη γενέθλια χώρα του έχουν παραμείνει περίπλοκες ακόμη και μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος χάρις στην επονομαζόμενη «βελούδινη επανάσταση» του 1989.

Έκτοτε, ο συγγραφέας επισκέφθηκε αρκετές φορές τη γενέτειρά του, χωρίς όμως να επιδιώκει δημοσιότητα, ή να συμμετάσχει σε δημόσιες εκδηλώσεις. Σύμφωνα με τον Αντρέι Μπάμπις, ο Μίλαν Κούντερα, που αρνείται πεισματικά κάθε δημόσια εμφάνιση στην Τσεχία, επέστρεψε για τελευταία φορά στη χώρα του πριν από 22 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις