Δευτέρα, 6 Μαΐ
16oC Αθήνα

Θρίλερ με τον Σνόουντεν! Ζήτησε άσυλο στον Ισημερινό – Η Ουάσινγκτον ακύρωσε το διαβατήριό του

Θρίλερ με τον Σνόουντεν! Ζήτησε άσυλο στον Ισημερινό – Η Ουάσινγκτον ακύρωσε το διαβατήριό του

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν ζήτησε χορήγηση ασύλου από τον Ισημερινό.

“Η κυβέρνηση του Ισημερινού έλαβε αίτημα χορήγησης ασύλου από τον Εντουαρντ Σνόουντεν”, δήλωσε στο Twitter ο Πατίνο που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βιετνάμ, χωρίς να δώσει πρόσθετες λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος του WikiLeaks Κρίστιν Χράφνσον επιβεβαίωσε ότι ο Σνόουντεν ζήτησε άσυλο στον Ισημερινό. Το WikiLeaks είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα βοηθούσε τον Σνόουντεν να βρει “πολιτικό άσυλο σε μια δημοκρατική χώρα”.

O πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών Εντουαρντ Σνόουντεν δεν βγήκε όπως οι άλλοι επιβάτες από το αεροδρόμιο της Μόσχας, σήμερα μετά την άφιξη της πτήσης από το Χονγκ Κονγκ στην οποία επέβαινε, και σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες μεταφέρθηκε με διπλωματικό αυτοκίνητο.

Ο Αμερικανός που καταζητείται από τις δικαστικές αρχές της χώρας του γιατί δημοσίευσε πληροφορίες για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των ΗΠΑ, δεν ήταν μαζί με τους επιβάτες της πτήσης SU213 της Αεροφλότ που πέρασαν τον έλεγχο των διαβατηρίων στον τερματικό σταθμό F του αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβο.

Ωστόσο αρκετοί επιβάτες είπαν ότι είδαν ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο πάνω στον διάδρομο δίπλα στο αεροσκάφος, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι απομακρύνθηκε από το αεροσκάφος με αυτό τον τρόπο.

“Έπαιρναν τις αποσκευές κατευθείαν από το αεροπλάνο, αυτό ήταν παράξενο”, είπε ένας αμερικανός επιβάτης της πτήσης, ο Τζέισον Στίβενς.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν επίσης ένα διπλωματικό αυτοκίνητο με σημαία του Ισημερινού το οποίο συνοδευόταν από ένα 4X4 έξω από τον τερματικό σταθμό.

Συγκλίνουσες πηγές που επικαλούνται τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι το όνομα του Εντουαρντ Σνόουντεν ήταν στον κατάλογο των επιβατών μιας πτήσης της Αεροφλότ που αναχωρεί τη Δευτέρα στις 10.05 ώρα Γκρίνουιτς (13.ώρα Ελλάδος) για την Αβάνα, και μετά σε αντίστοιχο κατάλογο μιας τοπικής πτήσης για το Καράκας.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 24 μετέδωσε ότι ο Στόουντεν μπορεί να μεταφέρθηκε σε μια πρεσβεία χώρας της Λατινικής Αμερικής στη Μόσχα για να περάσει τη νύχτα.

Παράλληλα σήμερα στις ΗΠΑ ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει γιατί η υπηρεσία του δεν απέτρεψε τον Σνόουντεν να αναχωρήσει για το Χονγκ Κονγκ από τη Χαβάη όπου εργαζόταν κατέχοντας πολλά μυστικά για τα προγράμματα παρακολούθησης των ΗΠΑ.

“Είναι σαφώς ένα άτομο που πρόδωσε την εμπιστοσύνη που του είχαμε. Είναι ένα πρόσωπο που δεν ενεργεί, κατά τη γνώμη μου, με καλή πρόθεση” είπε ο στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ.

Ο Σνόουντεν εργαζόταν για την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας στη Χαβάη όταν ταξίδεψε αεροπορικώς για το Χονγκ Κονγκ και κατόπιν σήμερα στη Μόσχα.

Όταν ρωτήθηκε γιατί η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας δεν συνέλαβε τον Σνόουντεν πριν φύγει από τη Χαβάη, ο Αλεξάντερ απάντησε: “Δεν γνωρίζω”.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε απόψε ότι “δεν πρέπει να επιτραπεί στον Αμερικανό Εντουαρντ Σνόουντεν να συνεχίζει να ταξιδεύει”, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τζεν Πσάκι.

Λίγο νωρίτερα οι ΗΠΑ ακύρωσαν το διαβατήριο του Σνόουντεν που καταζητείται από την Ουάσινγκτον κατηγορούμενος για κατασκοπεία, σύμφωνα με προσκείμενη στην υπόθεση που δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που συνοδεύει στην Ινδία τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι επιβεβαίωσε ότι το διαβατήριο του Σνόουντεν ακυρώθηκε λόγω της έκδοσης “ενταλμάτων σύλληψης” σε βάρος του.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ήδη ανακοινώσει το βράδυ της Παρασκευής ότι είχε ζητήσει από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να προχωρήσουν στη σύλληψη του Εντουαρντ Σνόουντεν. Σήμερα το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα είχε την “προσήκουσα αστυνομική συνεργασία” με τις χώρες όπου ο Σνόουντεν υπήρχε πιθανότητα να μεταβεί

Ο Ισημερινός έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασανζ, ο οποίος βρίσκεται επί τουλάχιστον ένα χρόνο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα είπε ότι ο Ασανζ δικαίως φοβάται ότι μπορεί να σταλεί από τη Σουηδία όπου κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση στις ΗΠΑ όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη δημοσίευση το 2010 απόρρητων αμερικανικών εγγράφων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο “κατάσκοπος” Σνόουντεν για άσυλο στη Μόσχα;

Για κατασκοπεία κατηγορείται ο Σνόουντεν

  Το Πεκίνο δεν θέλει να αναμειχθεί στην έκδοση του Έντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε τις υποκλοπές στις ΗΠΑ

 Νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές υπόσχεται ο πρώην πράκτορας της CIA

 Το κορίτσι του… πράκτορα: η σέξι μπαλαρίνα, σύντροφος του ανθρώπου που ξεσκέπασε τις ΗΠΑ

 “Ξέρω ότι θα υποφέρω γι αυτό που έκανα” λέει ο πράκτορας που αποκάλυψε τις παρακολουθήσεις

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε