Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

“Ξέρω ότι θα υποφέρω γι αυτό που έκανα” λέει ο πράκτορας που αποκάλυψε τις παρακολουθήσεις

“Ξέρω ότι θα υποφέρω γι αυτό που έκανα” λέει ο πράκτορας που αποκάλυψε τις παρακολουθήσεις

Αποφάσισα να διακινδυνεύσω τη ζωή μου και της οικογένειάς μου για να προστατεύσω την ελευθερία όλων και τη δημοκρατία, είπε σε δημοσιογράφους ο Εντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις πολιτών.

“Ήμουν κατάσκοπος σχεδόν σε όλη την ενήλικη ζωή μου, επομένως δεν μου αρέσει να είμαι κάτω από τα φώτα των προβολέων”, δηλώνει στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ ο 29χρονος, ο οποίος κατέφυγε στο Χονγκ Κονγκ, απ’ όπου ομολόγησε ότι είναι η πηγή των διαρροών που προκάλεσαν την οργή της Ουάσινγκτον.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο νεαρός σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας ηλεκτρονικής κατασκοπείας, από τον οποίο προήλθαν οι διαρροές για το μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης των επικοινωνιών, εμπιστεύτηκε στους δημοσιογράφους ότι αποφάσισε να διακινδυνεύσει “την ζωή του και αυτήν της οικογένειάς του” για να προστατεύσει “την ελευθερία” όλων και “την δημοκρατία”.

“Ξέρω ότι θα υποφέρω γι’ αυτό που έκανα και ότι αυτές οι αποκαλύψεις σημαίνουν το τέλος για μένα”, δήλωσε ο Σνόουντεν στον δημοσιογράφο Μπάρτον Γκέλμαν της Ουάσινγκτον Ποστ.

“Έχω συνείδηση της σημασίας που έχουν οι πληροφορίες, αλλά είμαι αντίθετος σε οποιοδήποτε σύστημα μαζικής, αυτόματης, πανταχού παρούσας παρακολούθησης, η οποία μου φαίνεται ότι συνιστά έναν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελευθερία από τον κίνδυνο να χαθούν πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, δεν αξίζει τον κόπο”, σημείωσε.

Αυτά τα μαζικά και επεμβατικά συστήματα παρακολούθησης συνιστούν “μια τέτοια απειλή για την δημοκρατία που διακινδύνευσα την ζωή μου και αυτήν της οικογένειάς μου” για να αγωνιστώ κατά του φαινομένου αυτού, καταλήγει ο πρώην τεχνικός της CIA, ο οποίος εργαζόταν για τέσσερα χρόνια για διάφορες εταιρείες που είχαν αναλάβει συμβάσεις έργου για λογαριασμό της NSA.

Ο Σνόοουντεν, έχει καταλύσει σε ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ και έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο από “οποιαδήποτε χώρα πιστεύει στην ελευθερία του λόγου και αντιτίθεται στην θυματοποίηση της ιδιωτικής ζωής παγκοσμίως”.

Διαβάστε

Στο Χονγκ Κονγκ ο Σνόουντεν που αποκάλυψε το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις πολιτών

Έντουαρντ Σνόουντεν: Αυτός είναι το… «βαθύ λαρύγγι» που αποκάλυψε τις παρακολουθήσεις πολιτών (VIDEO)

Ομπάμα: “Δεν παρακολουθούνται οι κλήσεις σας”

Λευκός Οίκος: Συλλέγουμε από εταιρείες αρχεία κλήσεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Απίστευτη ομολογία: Ναι, παρακολουθούμε πολίτες!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε