Κόσμος

Τηλεδιάσκεψη Τραμπ, Ερντογάν, Τζολάνι και Σαλμάν μετά την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας

Νωρίτερα είχε συναντηθεί κατ' ιδίαν ο Τραμπ με τον Σύρο πρόεδρο Τζολάνι - Τα 5 αιτήματα του Αμερικανού ηγέτη

Λίγες ώρες μετά την άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Συρίας έγινε το πρωί της Τετάρτης (14.05.2025) έκτακτη τηλεδιάσκεψη ηγετών με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ Σάραα (Τζολάνι) και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Όπως αναφέρει το Anadolu ο πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις κατά της Συρίας ήταν ιστορικής σημασίας και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση της Δαμασκού στον αγώνα της κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως του ISIS.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι πιστεύει πως η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις κατά της Συρίας θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις.

Ανέφερε ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας στη Γάζα συνεχίζονται, και υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα να τερματιστεί η ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα.

Την απόφαση για την άρση των κυρώσεων κατά της συριακής κυβέρνησης ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες ο Ντόναλντ Τραμπ.

Συνάντηση Τραμπ – Τζολάνι και τα 5 αιτήματα του Αμερικανού προέδρου

Η τηλεδιάσκεψη έγινε στο πλαίσιο της ιστορικής συνάντησης που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Συρίας Άχμαντ αλ-Σάραα (Τζολάνι) παρουσία του διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη Σαουδική Αραβία. Είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ ηγετών ΗΠΑ και Συρίας εδώ και 25 χρόνια.

Η συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ – Άχμαντ αλ-Σάραα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πρόκειται για τον πρώην ηγέτη των ανταρτών στη Συρία τον οποίο οι ΗΠΑ είχαν επικηρύξει. Και όλα αυτά λίγες ώρες από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να άρει της κυρώσεις κατά της Συρίας.

Ο Τραμπ επισήμανε στο αλ Σάραα ότι έχει μια τεράστια ευκαιρία να κάνει κάτι ιστορικό στη χώρα του και του ανέφερε μια λίστα με πέντε αιτήματα:

Να υπογράψει τις Συμφωνίες του Αβραάμ με το Ισραήλ.

Να αποχωρήσουν όλοι οι ξένοι τρομοκράτες  από την Συρία.

Να απελάσει τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες.

Να βοηθήσει τις ΗΠΑ για την πλήρη εξουδετέρωση του ISIS.

Να αναλάβει την ευθύνη για τα κέντρα κράτησης του ISIS στη βορειοανατολική Συρία.

 

Οι όροι στο Ιράν

Να σημειωθεί ότι ο Τραμπ άσκησε σκληρή κριτική στον Τζο Μπάιντεν επειδή «γύρισε την πλάτη στους συμμάχους του Κόλπου». «Αυτές οι μέρες τελείωσαν», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτηριστικά και τόνισε πως η πίστη του «δεν θα κλονιστεί ποτέ» και ορκίζεται να «αντιμετωπίσει την επιθετικότητα που μας απειλεί όλους».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στο Ιράν λέγοντας πως «θέλει να κάνει μια συμφωνία» εάν είναι δυνατό και έθεσε τρεις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό.

«Το Ιράν πρέπει να σταματήσει να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, να σταματήσει τους αιματηρούς πολέμους δι’ αντιπροσώπων και να σταματήσει οριστικά την επιδίωξη της απόκτησης πυρηνικών όπλων».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήπιε ούτε γουλιά από τον καφέ που του προσέφεραν στη Σαουδική Αραβία και οργίασαν οι θεωρίες συνωμοσίας
Ο Τραμπ πήρε το φλιτζάνι, το κράτησε απλά στα χέρια του και το άφησε στο τραπέζι - «Ίσως να ήταν δηλητήριο», «δεν πίνει καφέ, μόνο Diet Coke» έγραψαν στα social media
Ντόναλντ Τραμπ και Σαουδάραβας ηγέτης Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν