Κόσμος

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν: «Η ασφάλεια των πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη»

«Η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και επανέλαβε την προσφορά να φιλοξενήσει συνομιλίες»

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα, Παρασκευή (28.03.25) ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους συζήτησαν τόσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και για τη Συρία, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να λέει στον ρώσο ομόλογό του ότι τα βήματα για την επίτευξη ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα θα συμβάλουν στις ειρηνευτικές προσπάθειες με την Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συμβάλει σε αυτές τις προσπάθειες.

Επίσης, στην ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και επανέλαβε την προσφορά να φιλοξενήσει συνομιλίες.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία παρά τα «παζάρια»

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι στοχοθέτησε ενεργειακές υποδομές στο έδαφός της χθες, Πέμπτη, και σήμερα, παραβιάζοντας, σύμφωνα με την ίδια, εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που αποσκοπεί στην απαγόρευση των πληγμάτων σε στόχους αυτού του είδους.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δεσμεύσεις που έλαβε δημοσίως το Κίεβο να σταματήσει τις επιθέσεις του δεν ήταν παρά ένα «στρατήγημα» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το υπουργείο πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι ουκρανική επίθεση σήμερα με πυραύλους Himars, αμερικανικής κατασκευής, προκάλεσε κυρίως «ισχυρή πυρκαγιά» και σημαντικές καταστροφές στον σταθμό μέτρησης αερίου της Σούτζα, στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, όπου μαίνονται μάχες. Επίσης σημείωσε ότι η Ουκρανία επιτέθηκε σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Μπέλγκοροντ και προσπάθησε να πλήξει διυλιστήριο πετρελαίου στην περιφέρεια Σαράτοφ.

Παράλληλα η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία εξαπέλυσε 163 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) στη διάρκεια επίθεσής της τη νύχτα.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία πρόσθεσε ότι κατέρριψε 89 drones ενώ άλλα 51 δεν έφτασαν στους στόχους τους, πιθανόν λόγω της χρήσης μέσων ηλεκτρονικού πολέμου. Δεν διευκρίνισε τι συνέβη στα υπόλοιπα 23.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεκινά ξανά η ψηφοφορία των Καρδιναλίων για την εκλογή του νέου Πάπα - Αυξάνονται οι πιθανότητες να βγει λευκός καπνός
Μέσα στην ημέρα έχουν προγραμματιστεί 4 ψηφοφορίες, στις 10:30, 12:00, 18:30 και 20:00 το απόγευμα - Ποιες οι διαδικασίες στην περίπτωση που εκλεχθεί ο νέος Πάπας
Καμινάδα
Το Πακιστάν απειλεί με εκδίκηση την Ινδία για την επίθεση με πυραύλους – Φόβοι για κλιμάκωση των εχθροπραξιών
«Δεσμευόμαστε πως θα εκδικηθούμε κάθε ρανίδα αίματος αυτών των μαρτύρων», διεμήνυσε ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ σε διάγγελμά του προς το έθνος
Κατεστραμένο τζαμί μετά την επίθεση της Ινδίας στο Πακιστάν 2
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία περιμένει το «Habemus Papam» - Συνεδριάζουν ξανά οι Καρδινάλιοι, τέσσερις ψηφοφορίες σήμερα
Οι 133 Καρδινάλιοι αναμένεται να ψηφίσουν για πρώτη φορά (σήμερα) στις 10:30 το πρωί - Αυξάνονται οι πιθανότητες για την ανάδειξη του νέου Αγίου Πατέρα - Τι διαδικασία ακολουθείται με το που βγει λευκός καπνός
Κόσμος στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου 6
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη: «Η πιο σοβαρή κρίση εδώ και δεκαετίες»
Η ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε νόμους που υπονομεύουν κρατικούς θεσμούς και πρότεινε σχέδιο Συντάγματος, αφήνοντας να εννοηθεί πρόθεση για de facto απόσχιση
Βοσνία