Ταξίδι στο διάστημα. Η μεγάλη ημέρα έφτασε. Ένα μεγάλο βήμα που θα γράψει ιστορία γίνεται αυτή τη φορά από τη Βρετανία. Ο πρώτος Βρετανός αστροναύτης, Tim Peake, αναμένεται να φτάσει σε μόλις λίγες ώρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Είναι γεγονός. Ο αστροναύτης της ESA, Tim Peake γίνεται ο πρώτος Βρετανός που θα πραγματοποιήσει αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο 43χρονος ξεκίνησε το ταξίδι που θα διαρκέσει 6 μήνες, σήμερα 15 Δεκεμβρίου, στις 13:03 πμ (GMT) από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ του Καζακστάν. Μαζί του, ο αστροναύτης της NASA Tim Kopra και ο Ρώσος κυβερνήτης Yuri Malenchenko. Οι τρεις τους λοιπόν, επανδρώνουν την αποστολή ‘Principia’.
Όταν πρόκειται για τέτοια διαστημικά ταξίδια, οι αριθμοί έχουν σίγουρα απόλυτο ενδιαφέρον. Χρειάζονται, λοιπόν, 8 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα για τον πύραυλο Soyuz να μπει σε τροχιά και περίπου έξι ώρες για να καλύψει τη διαφορά με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η αποστολή θα διαρκέσει 171 ημέρες και θα επιστρέψει τον Μάιο του 2016.
Last tweet before launch – GO for flight! Thanks for all the good luck messages – phenomenal support! #Principia pic.twitter.com/8jbxejHEEe
— Tim Peake (@astro_timpeake) December 15, 2015
Ποιος όμως είναι ο Tim Peake; Γεννήθηκε στην Chichester το 1972. Είναι απόφοιτος του Sandhurst, έμπειρος πιλότος αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έγινε και αξιωματικός Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ το 1992. Υπηρέτησε ως διοικητής διμοιρίας στη Βόρεια Ιρλανδία το 1994 και διοικητής πτήσεων σε όλο τον κόσμο, σε χώρες όπως η Κένυα, ο Καναδάς και η Γερμανία. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσης. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους, αλλά και αθλητής, μιας και έχει πάρει μέρος με μεγάλη επιτυχία στον Μαραθώνιο του Λονδίνου. Ο ίδιος σχεδιάζει να συμμετάσχει στον Μαραθώνιο του 2016, αλλά τώρα, προέχει το ταξίδι στο διάστημα.
Watch live: British astronaut #TimPeake blasts off to International Space Station https://t.co/uQFkgES8Y4 pic.twitter.com/HReUNPegYR
— The Telegraph (@Telegraph) December 15, 2015
Πόσο διαρκεί η αποστολή του; Έξι μήνες θα παραμείνουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι αστροναύτες με στόχο τη διεξαγωγή πειραμάτων αλλά και ταυτόχρονα τη συντήρηση του σταθμού. Ως μέρος της αποστολής θα είναι μια σειρά από επιστημονικά πειράματα. Η στιγμή της κοσμοϊστορικής απογείωσης θα μεταδίδεται live από το BBC.