Παρασκευή, 19 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Τιτανικός: Ώρα μηδέν για το υποβρύχιο – Καταδύεται το γαλλικό ρομπότ, τελειώνει το οξυγόνο

Τιτανικός: Ώρα μηδέν για το υποβρύχιο – Καταδύεται το γαλλικό ρομπότ, τελειώνει το οξυγόνο
Φωτογραφία Reuters

Έτοιμο να καταδυθεί είναι το γαλλικό ρομπότ του πλοίου Atalante στον βυθό κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, καθώς έφτασε η ώρα μηδέν για το υποβρύχιο που αγνοείται, αφού τελειώνει το οξυγόνο για τους 5 επιβαίνοντες που βρίσκονται μέσα σε αυτό.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ενημέρωσε μέσω Twitter ότι το Atalante είναι έτοιμο να ξεκινήσει διεξοδικές έρευνες με το ρομπότ κατάδυσης βαθέων υδάτων, το πανίσχυρο μη επανδρωμένο Victor 6000 ενώ ήδη έχει καταδυθεί και ένα αντίστοιχο από καναδικό πλοίο.

Το οξυγόνο έχει τελειώσει, σύμφωνα με τις Αρχές, καθώς οι 96 ώρες που υπολογίζονταν ότι θα συνεχίζεται η παροχή έχουν περάσει από τις 14:08 (ώρα Ελλάδας). Οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο, αφού κάθε λεπτό είναι κρίσιμο.

Το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor 6000 μπορεί να φτάσει πιο βαθιά από κάθε άλλο αντίστοιχο ρομπότ που βρίσκεται τώρα στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

Το πανίσχυρο ρομπότ διαθέτει βραχίονες που μπορούν να ελεγχθούν εξ αποστάσεως για να κόψουν καλώδια ή να εκτελέσουν άλλους ελιγμούς για να απελευθερώσουν ένα κολλημένο σκάφος, σύμφωνα με τον χειριστή του.

«Η κύρια ελπίδα μας να βρεθεί κάτι»

Το Victor 6000 είναι «η κύρια ελπίδα μας να βρεθεί κάτι», δήλωσε ο Βρετανός εμπειρογνώμονας της θάλασσας, Ρομπ Λάρτερ, και μεταδίδει η DailyMail. Άλλωστε, το Victor 6000 έχει και πολύ ισχυρά φώτα, που επιτρέπει στους χειριστές του να δουν με μεγάλη ακρίβεια τι υπάρχει στα βάθη των ωκεανών.

Ωστόσο, για να φανεί το χαμένο υποβρύχιο, οι ερευνητές θα πρέπει να ψάξουν σε πολύ συγκεκριμένο σημείο, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να ισχύει. 

Η ενδεχόμενη εύρεση του υποβρυχίου θα μπορούσε να «διαρκέσει ολόκληρες εβδομάδες», συμπλήρωσε ο Ρομπ Λάρτερ.

Ένας άλλος ειδικός, ο καθηγητής θαλάσσιας μηχανικής στο University College του Λονδίνου, Άλιστερ Γκρέιγκ, τόνισε ότι υπό κανονικές συνθήκες το Victor 6000 θα χρειαζόταν τουλάχιστον δύο ώρες να βρει το χαμένο υποβρύχιο και άλλες δύο για να αναδυθεί. Όμως, τώρα οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος των αγνοουμένων…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις