Κόσμος

Το Ιράν προειδοποιεί ΗΠΑ και Ισραήλ να μην απειλούν με τη χρήση βίας για τα πυρηνικά 

Ο στρατός του Ιράν προειδοποίησε σήμερα (15.07.2022) τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να μην απειλούν την Τεχεράνη με τη χρήση βίας. Η αντίδραση αυτή ήρθε μετά τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν ότι θα χρησιμοποιούσε βία ως μέσο ύστατης καταφυγής προκειμένου να εμποδίσει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

«Οι Αμερικανοί και οι Σιωνιστές (το Ισραήλ) ξέρουν πολύ καλά το τίμημα αν χρησιμοποιήσουν τη λέξη “βία” εναντίον του Ιράν», δήλωσε ο ταξίαρχος Αμπολφαζί Σεκαρτσί, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν. «Ο Μπάιντεν πρέπει να ήταν μισοκοιμισμένος όταν απείλησε το Ιράν”, είπε και πρόσθεσε, “Προσέχετε τα παντελόνια των στρατιωτών σας — μπορεί να βραχούν στον Περσικό!» σημείωσε επίσης. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ερωτηθείς από την ισραηλινή τηλεόραση αυτή την εβδομάδα αν οι δηλώσεις του ότι θα εμπόδιζε την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο σημαίνουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βία εναντίον του Ιράν, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε: «Αν αυτό ήταν η τελευταία καταφυγή, ναι».

Την Πέμπτη (14.07.2022) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ υπέγραψαν κοινή δέσμευση ότι δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, προφανώς σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι εκκλήσεις του Ισραήλ για μια “αξιόπιστη στρατιωτική απειλή” εκ μέρους των παγκόσμιων δυνάμεων.

Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, λέγοντας πως το πυρηνικό πρόγραμμά του εξυπηρετεί μόνο ειρηνικούς σκοπούς.

Η Τεχεράνη κατέληξε σε συμφωνία με έξι μεγάλες δυνάμεις το 2018 βάσει της οποίας περιόρισε το πρόγραμμά της για τον εμπλουτισμό ουρανίου, έτσι ώστε να είναι πιο δύσκολο να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, με αντάλλαγμα μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπαναχώρησε από τη συμφωνία το 2018 και επανέφερε τις σκληρές κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Ως αποτέλεσμα, η Τεχεράνη άρχισε να παραβιάζει τους περιορισμούς της συμφωνίας περίπου έναν χρόνο αργότερα.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για την αναβίωση της συμφωνίας δεν έχουν μέχρι τώρα αποδώσει καρπούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βασανιστήρια, μονομαχίες και εκτελέσεις: Πώς αξιωματικοί του Ρωσικού στρατού εξοντώνουν όσους στρατιώτες αρνούνται να πολεμήσουν στην Ουκρανία
Πάνω από 100 Ρώσοι στρατιωτικοί κατηγορούνται για δολοφονίες, βασανισμούς ή θανατηφόρες τιμωρίες σε βάρος συναδέλφων τους - Σοκαριστική έρευνα του ρωσικού μέσου Verstka
Ρώσοι στρατιώτες
29
Ρώσος κατάσκοπος καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλακή στη Γερμανία - Σχεδίαζε επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις
«Ο κύριος κατηγορούμενος αλλά και οι συνεργοί του, στόχευαν να σπείρουν τον φόβο με απώτερο στόχο να διακόψουν την υποστήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου
γερμανία αστυνομία
Πρίγκιπας Γουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον δικαιώθηκαν για παπαρατσικές φωτογραφίες από οικογενειακές τους διακοπές
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το ζεύγος δικαιώνεται σε μήνυση που έχει υποβάλει σε βάρος περιοδικού, μετά από εκείνη σε βάρος του Closer, που είχε δημοσιεύσει τόπλες φωτογραφίες της Κέιτ το 2012
Γουίλιαμ και Κέιτ