Κόσμος

Το Ισραήλ αποχωρεί από τις έμμεσες διαπραγματεύσεις με την Χαμάς στο Κατάρ μετά από εντολή του Νετανιάχου

«Η Χαμάς απαιτεί αμερικανικές εγγυήσεις για να συμφωνήσει στον τερματισμό του πολέμου» λένε ισραηλινές πηγές

Σε «ναυάγιο» εξελίσσονται, όπως φαίνεται, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα προβλέπει αφενός κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και αφετέρου την απελευθέρωση των ομήρων.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν αρκετές φωνές στο Ισραήλ, ειδικά μέσα στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που έκαναν λόγο για «αδιέξοδο» στις διαπραγματεύσεις με την Χαμάς, που διεξάγονταν στη Ντόχα του Κατάρ, με την διαμεσολάβηση αξιωματούχων, ανά περιόδους, από τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νετανιάχου έδωσε εντολή προχθές Τρίτη (20.05.2025) να αποχωρήσουν από το Κατάρ τα υψηλόβαθμα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ.

Πράγματι, οι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες επέστρεψαν στο Ισραήλ μετά από μια εβδομάδα «εντατικών» συνομιλιών στη Ντόχα για την απελευθέρωση ομήρων από την Χαμάς, ωστόσο αρκετοί εκπρόσωποι σε επίπεδο εργασίας παρέμεναν στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

Τελικά, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αποφάσισε σήμερα Πέμπτη (22.05.2025) να ανακαλέσει ολόκληρη την ισραηλινή αντιπροσωπεία από το Κατάρ λόγω του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, όπως μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει μια συνολική αξιολόγηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με την Χαμάς, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να μετακινηθεί από τις θέσεις της και γι’ αυτό το κρίναμε αδύνατο να προχωρήσουν οι συνομιλίες» είπε πηγή στην «Jerusalem Post».

Ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας πρόσθεσε πως: «Περιμένουμε την απάντηση της Χαμάς και θα στείλουμε την διαπραγματευτική ομάδα πίσω στο Κατάρ, όποτε χρειαστεί», ενώ άλλος αξιωματούχος τόνισε πως η Χαμάς απαιτεί αμερικανικές εγγυήσεις για τον πλήρη τερματισμό του πολέμου».

Δραματική η κατάσταση στην Γάζα

Ο υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε σήμερα ότι 29 παιδιά και ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους από αιτίες που σχετίζονται με λιμοκτονία στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες και πολλές χιλιάδες ακόμα κινδυνεύουν.

«Τις τελευταίες περίπου δύο ημέρες χάσαμε 29 παιδιά», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Ματζέντ Αμπού Ραμαντάν σε δημοσιογράφους, περιγράφοντάς τους ως «θανάτους που σχετίζονται με λιμοκτονία». Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει, εκτός από παιδιά, και ηλικιωμένους.

Κληθείς να σχολιάσει προηγούμενες δηλώσεις του επικεφαλής αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο BBC ότι 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν χωρίς βοήθεια, δήλωσε: «Ο αριθμός 14.000 είναι πολύ ρεαλιστικός, μπορεί ακόμα και να υποτιμά (το μέγεθος».

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολή εκκένωσης στα αραβικά για 14 συνοικίες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του καταυλισμού προσφύγων της Τζαμπάλια, διευκρινίζοντας ότι «επιχειρεί με σφοδρότητα σε αυτές τις περιοχές μαχών», στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί με σφοδρότητα σε ζώνες όπου βρίσκεστε..διότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους και τις επιχειρήσεις τους στις αναφερόμενες συνοικίες», έγραψε στα αραβικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιχάι Αντραΐ.

Σύμφωνα με την πολιτική προστασία, που προσφέρει υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, τουλάχιστον 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μουσείο του Λούβρου: Η ιστορική κλοπή, το βίντεο ντοκουμέντο και πού επικεντρώνονται οι έρευνες – Ανεκτίμητη η αξία των κλεμμένων κοσμημάτων
Η εισαγγελέας του Παρισιού, Λορ Μπεκό, αποκάλυψε νέα στοιχεία για τη θεαματική κλοπή στο Μουσείο του Λούβρου – Οι δράστες είχαν σχεδιάσει κάθε λεπτομέρεια με εντυπωσιακή ακρίβεια
Η Γκαλερί Απόλλων στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι - Σετ κοσμημάτων της βασίλισσας Μαρίας-Αμελίας και της βασίλισσας Ορτάνσας
Το Ισραήλ «επιστρέφει» στην εκεχειρία μετά το μπαράζ επιθέσεων κατά της Χαμάς στη Γάζα – «Πάγωσε» η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας
Τα σχέδια εκεχειρίας που συμφωνήθηκαν στις 10 Οκτωβρίου στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ φαίνεται ότι, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να τιναχτούν στον αέρα
Πυκνοί καπνοί έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Financial Times: Ο Τραμπ κάλεσε τον Ζελένσκι να αποδεχθεί τους όρους της Ρωσίας ή να βρεθεί αντιμέτωπος με την καταστροφή
Οι νέες απαιτήσεις της Μόσχας είναι μικρότερες από αυτές που είχε διατυπώσει το 2024 ζητώντας από το Κίεβο ολόκληρο το Ντονμπάς, μαζί με τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια
Τραμπ - Ζελένσκι 20
Μουσείο του Λούβρου: Αυτά είναι τα κοσμήματα που εκλάπησαν μετά τη θεαματική ληστεία – Σώθηκε το «καταραμένο» διαμάντι
Η λεία, ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας, περιλαμβάνει οκτώ εξαιρετικά κοσμήματα που αφηγούνται την ιστορία των βασιλισσών και αυτοκρατειρών της Γαλλίας, τα οποία κλάπηκαν μέσα σε μόλις 7 λεπτά από τη Γκαλερί Απόλλων
Κολιέ και σκουλαρίκια με σμαράγδια από το σετ κοσμημάτων της Μαρίας-Λουίζας
Ο Τουφάν Ερχιουρμάν «εκθρόνισε» τον εκλεκτό του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ στις προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα - Σκηνές ξέφρενων πανηγυρισμών
«Οι Τουρκοκύπριοι με την ψήφο τους γύρισαν την πλάτη στη λύση των δύο κρατών», έγραψε στο Χ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου
Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Tufan Erhurman και η σύζυγός του, Nilden Bektas Erhurman γιορτάζουν τη νίκη στις προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα 9