Το όνειρο του Ρέντσι και το sms της Μέρκελ: Μείνε!

Μπορεί με παρέμβαση του προέδρου της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα να πείσθηκε να πάρει πίσω, έστω και για λίγες μέρες, την παραίτηση που υπέβαλε δημοσίως μετά το δημοψήφισμα και το συντριπτικό όχι στις συνταγματικές αλλαγές, αλλά ο Ματέο Ρέντσι είναι αποφασισμένος να τα βροντήξει όλα και να φύγει.

Πολλοί ήταν εκείνοι που μετά τη συνάντηση του απερχόμενου Ιταλού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ιταλίας μίλησαν για αναδίπλωση του Ρέντσι. Φαίνεται όμως ότι ο 42χρονος πολιτικός δεν έχει αλλάξει, επί της ουσίας, την απόφασή του να παραιτηθεί, θεωρώντας πως το σχεδόν 60% του Όχι στο δημοψήφισμα ήταν ψήφος διαμαρτυρίας των Ιταλών προς το πρόσωπό του και την πολιτική του.

Στη συνάντηση που είχε με τον Ματαρέλα, τον άνθρωπο που εκείνος πρότεινε για την προεδρία της Δημοκρατίας, του αποκάλυψε το… όνειρό του: να πάρει “άδεια” για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως ένα χρόνο, και να ταξιδέψει με τη γυναίκα του Ανιέζε στις ΗΠΑ. Να απομακρυνθεί από την ιταλική πολιτική σκηνή. Αλλά, όπως επίσης αποκάλυψε στον Ιταλό πρόεδρο, οι “φίλοι μου στο Δημοκρατικό κόμμα δεν θα με αφήσουν”.

Στην πίεση του Ιταλού προέδρου να μην παραιτηθεί τουλάχιστον μέχρι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, δεν μπορούσε να μη “λυγίσει”. «Ειλικρινά θα το είχα αποφύγει, δεν θα έμενα ούτε ένα λεπτό παραπάνω αλλά είναι ζήτημα συνταγματικότητας και πάνω απ’ όλα είναι η Ιταλία. Δεν θέλω να περάσω σαν κάποιος που κάνει καπρίτσια, σαν το κακομαθημένο παιδί που παίρνει το γλυκό» δήλωσε ο Ρέντσι.

Δείγμα της αποφασιστικότητάς του να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία και το γεγονός πως ακύρωσε ό,τι υπήρχε στο πρόγραμμά του. Θα περάσει ο προϋπολογισμός και θα φύγει. Κι ας προσπάθησαν πολλοί να τον μεταπείσουν. Από πολίτες που του έστελναν μηνύματα να μην παρατήσει μέχρι Ευρωπαίους ηγέτες.

Πολλοί ήταν αυτοί που του τηλεφώνησαν μετά το δημοψήφισμα για να του εκφράσουν τη λύπη τους για την παραίτησή του. Εκτός από μια: την Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας προτίμησε μια πιο προσωπική προσέγγιση παρά ένα τυπικό τηλεφώνημα. Μέρκελ και Ρέντσι αντάλλαξαν πολλά μηνύματα. Σε ένα από τα sms που έστειλε τον Ιταλό πρωθυπουργό, η καγκελάριος της Γερμανίας του ζήτησε να μείνει. Αλλά η απάντησή του ήταν σαφής και κατηγορηματική: «Δεν γυρίζω πίσω».

Πηγή: La Stampa

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: «Πονοκέφαλος» στη Γερμανία για το εμβόλιο και τις «ανυπόστατες προκαταλήψεις»

Κορονοϊός: «Πονοκέφαλος» στη Γερμανία για το εμβόλιο και τις «ανυπόστατες προκαταλήψεις»

Η μειωμένη προθυμία εμβολιασμού θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την καταπολέμηση του κορονοϊού στη Γερμανία. «Η μειωμένη προθυμία εμβολιασμού θα μπορούσε να θέσει σε ... Διαβάστε περισσότερα
Ένα νέο μονοκλωνικό αντίσωμα μειώνει τουλάχιστον στο μισό την «κακή» χοληστερίνη

Ένα νέο μονοκλωνικό αντίσωμα μειώνει τουλάχιστον στο μισό την «κακή» χοληστερίνη

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το πειραματικό φάρμακο evinacumab, ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, μπορεί να μειώσει στο μισό (κατά τουλάχιστον 50%) τη λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη ή ... Διαβάστε περισσότερα

Σχολιάστε