Σάββατο, 13 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Τουρκία – εκλογές: Μάλλον “χάσαμε” την Κωνσταντινούπολη ομολογεί ο Ταγίπ Ερντογάν!

Τουρκία – εκλογές: Μάλλον “χάσαμε” την Κωνσταντινούπολη ομολογεί ο Ταγίπ Ερντογάν!
φωτογραφία Reuters

Σε έμμεση παραδοχή της ήττας του υποψηφίου του στην Κωνσταντινούπολη προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ωστόσο, σχεδόν αμέσως, έσπευσε να προαναγγείλει προσφυγή στο εκλογοδικείο, κυρίως για λόγους εντυπώσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η ουσία από τις χθεσινές δημοτικές εκλογές στη γείτονα είναι η αποδυνάμωση του “Σουλτάνου”, δεδομένου ότι ο δήμος της Άγκυρας πέρασε στον έλεγχο της αντιπολίτευσης, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά επί εποχής Ερντογάν!

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε ότι το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πιθανόν έχασε τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή, υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό παραμένει το “πρώτο κόμμα” σε εθνικό επίπεδο.

“Στην Κωνσταντινούπολη, οι περισσότεροι δήμοι είναι δικοί μας ή οι μάχες είναι ακόμη αμφίρροπες. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη κι αν ο λαός μας πήρε τον [μητροπολιτικό] δήμο, έδωσε τους περισσότερους δήμους στο AKP”, υποστήριξε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην Άγκυρα.

Ο μόνος λόγος που χάθηκαν ορισμένες πόλεις, έκρινε, είναι πως το κόμμα του δεν μπόρεσε να εκφραστεί επαρκώς ώστε να πείσει κάποιους ψηφοφόρους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές στα εκλογοδικεία εναντίον των χθεσινών αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν άλλες εκλογές για τεσσεράμισι χρόνια, αποκλείοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Click4more: Τουρκία: “Εγώ είμαι ο νικητής της Κωνσταντινούπολης” δηλώνει ο Ιμάμογλου!

Κωνσταντινούπολη: Οι μονομάχοι Γιλντιρίμ – Ιμάμογλου

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία υποστήριξε ότι είναι “πολύ καθαρό” πως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) είναι αυτό που επικράτησε στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

“Ξέρω ότι κερδίσαμε στην Κωνσταντινούπολη, είναι πολύ καθαρό”, είπε ο Ιμάμογλου, σε δημοσιογράφους.

Τη νίκη για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚΡ) διεκδικεί, όμως, και ο τελευταίος πρωθυπουργός του Ερντογάν, και υποψήφιος για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Αποτέλεσμα, η έκβαση για το ποιός θα είναι ο τελικός νικητής της αναμέτρησης θα είναι να κριθεί από το εκλογοδικείο, δεδομένου ότι θα προηγηθούν ενστάσεις.

Ήττες Ερντογάν στην Άγκυρα και τη Σμύρνη

Στην Άγκυρα με καταμετρημένο το 85% των ψήφων έκοβε πρώτος το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ωστόσο αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως για πρώτη φορά στην εποχή της κυριαρχίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο δήμος της Άγκυρας αλλάζει χέρια και περνάει στης αντιπολίτευσης!

Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, σε μία περιοχή όπου, παραδοσιακά, όλοι οι εκλεκτοί του Ερντογάν χάνουν από τα… αποδυτήρια!

Reuters

Ερντογάν: Και τώρα η οικονομία

Ο Τούρκος πρόεδρος ανήγγειλε ότι θα προωθήσει τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο υπουργείων και θεσμών ώστε το σύστημα διακυβέρνησης να γίνει πιο δυναμικό κι ότι θα εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η οικονομία της Τουρκίας να γίνει πιο ανθεκτική έναντι επιθέσεων.

“Από αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας και να τις διορθώσουμε”, διαβεβαίωσε.

Ακόμη, ο Ερντογάν είπε ότι έχει σκοπό να κάνει τη βόρεια Συρία ασφαλή, εξουδετερώνοντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις, σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στους Σύρους Κούρδους αντάρτες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις