Κόσμος

Τουρκία: Ένταλμα σύλληψης για τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ

Ένταλμα σύλληψης εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές για τον δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ, πρώην διευθυντή της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, στο πλαίσιο των ερευνών για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 κατά το κίνημα Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Ντουντάρ διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στις διαδηλώσεις, προκαλώντας κοινωνική αναταραχή μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης αναφέρουν ότι στήριξε μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης ενάντια στην αστυνομία, σύμφωνα με το Anadolu.

Δεν κατέστη σαφές πως μπορεί να εκτελεστεί το ένταλμα καθώς ο Ντουντάρ βρίσκεται εκτός της χώρας.

Ο Ντουντάρ και ο συνάδελφός του της εφημερίδας Cumhuriyet, ο Ερντέμ Γκιούλ, είχαν καταδικασθεί το 2016 σε πέντε χρόνια φυλάκιση επειδή δημοσιοποίησαν ένα βίντεο που δείχνει ένα φορτηγό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών να μεταφέρει όπλα στη Συρία. Αποφυλακίστηκαν εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής τους και ο Ντουντάρ εγκατέλειψε τη χώρα.

«#HepmizGezideydik (Ήμασταν όλοι στο Γκεζί), νοιώθουμε περήφανοι» δήλωσε με ανάρτησή του στο twitter σήμερα ο Τούρκος δημοσιογράφος, κοινοποιώντας το δημοσίευμα του Anadolu για το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του.

Πριν από δύο εβδομάδες 13 άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ίδιων ερευνών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει τον Τούρκο επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, που φυλακίστηκε στην Τουρκία πριν από έναν χρόνο και πλέον, ότι χρηματοδότησε και οργάνωσε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 και ότι συνδέεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, κατηγορίες που ο Καβαλά αρνείται κατηγορηματικά.

Ο εισαγγελέας επίσης τόνισε ότι Ντουντάρ βρισκόταν σε επαφή με τον Καβαλά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: «Είναι πολύ αργά για να σταματήσει η κατασκευή της υπέροχης νέας αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο»
Το National Trust προσέφυγε στην δικαιοσύνη τον Δεκέμβριο από την θέση ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν τήρησε τις νόμιμες απαιτήσεις περί αξιολόγησης και δεν έλαβε την άδεια του Κονγκρέσου για το έργο
Ντόναλντ Τραμπ
Το αεροδρόμιο Χίθροου στη Βρετανία καταργεί τον περιορισμό των 100 ml για τα υγρά στις χειραποσκευές
Το αεροδρόμιο ολοκλήρωσε την εγκατάσταση ανιχνευτών ασφαλείας αξίας 1 δισεκατομμυρίου λιρών και έτσι οι επιβάτες θα μπορούν να μεταφέρουν υγρά έως 2 λίτρα αλλά και μεγάλες ηλεκτρονικές συσκευές στις χειραποσκευές τους
αεροπλάνο
Βίντεο δείχνει άνδρες της ICE να απειλούν δημοσιογράφο και εικονολήπτη της Rai που βιντεοσκοπούσαν τα επεισόδια στη Μινεάπολη
«Αν συνεχίσετε να μας ακολουθείτε, θα σπάσουμε το παράθυρο και θα σας τραβήξουμε έξω, αυτή είναι η μοναδική προειδοποίησή μας» - Η αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση Μελόνι να καταδικάσει το συμβάν
Άνδρες της ICE απείλησαν συνεργείο της Rai που βιντεοσκοπούσε τα επεισόδια στη Μινεάπολη