Κόσμος

Τουρκία: Η Μεράλ Ακσενέρ κάνει «κωλοτούμπα» – Πρόσκληση σε Ιμάμογλου, Γιαβάς να είναι υποψήφιοι αντιπρόεδροι της χώρας

Το κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ θέλει να γίνουν αντιπρόεδροι της Τουρκίας οι δήμαρχοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. To CHP δέχεται την πρόταση, που μπορεί να επανενώσει την αντιπολίτευση, λέει αξιωματούχος του στο Reuters.

Το δεξιό κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ πρότεινε οι Ιμάμογλου και Γιαβάς να υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι της Τουρκίας, αν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου. Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος της Ακσενέρ, ενώ αξιωματούχος του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού (CHP), δήλωσε πως το κόμμα του δέχεται την πρόταση για τους αντιπροέδρους.

Η Μεράλ Ακσενέρ είχε αποχωρήσει από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης την περασμένη εβδομάδα και η πρόταση της Δευτέρας (06.03.2023) θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψει σ’ αυτή.

Το κόμμα της Ακσενέρ, το οποίο ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην εξακομματική συμμαχία, αποχώρησε απ’ αυτή την περασμένη εβδομάδα αφού η ηγέτης του, απέρριψε την αναμενόμενη υποψηφιότητα για την προεδρία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του επικεφαλής του CHP.

Τουρκία: Άνοιγμα Ακσενέρ σε Κιλιτσντάρογλου

Η Ακσενέρ είχε προτείνει, αντί του Κιλιτσντάρογλου, την υποψηφιότητα είτε του Εκρέμ Ιμάμογλου είτε του Μανσούρ Γιαβάς, δημάρχων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας αντίστοιχα, λέγοντας πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα μπορούσαν να κερδίσουν με μεγάλη διαφορά τον Ερντογάν.

Ώρες πριν τα πέντε εναπομείναντα κόμματα της συμμαχίας επρόκειτο να ανακοινώσουν ως υποψήφιό τους τον Κιλιτσντάρογλου, οι δύο δήμαρχοι είχαν μια σύντομη συνάντηση με την Ακσενέρ, η οποία τους έκανε μια νέα πρόταση για να υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι, αν η συμμαχία της αντιπολίτευσης κερδίσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Η Ακσενέρ έκανε μια «συμπεριληπτική» πρόταση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Κουρσάν Ζορλού, μερικά λεπτά αφού οι δύο δήμαρχοι ολοκλήρωσαν τη συνάντηση.

«Διαβίβασε την πρόταση να υπηρετήσουν οι δυο δήμαρχοι ως εκτελεστικοί αντιπρόεδροι», δήλωσε ο Ζορλού. «Η ηγέτης μας θα διαβιβάσει αυτή την πρόταση στον Κιλιτσντάρογλου μέσα σε επόμενα λεπτά», πρόσθεσε.

Ανώτερος αξιωματούχος του CHP είπε στο Reuters πως το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης αποδέχεται την πρόταση της Μεράλ Ακσενέρ.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε πως οι άλλοι ηγέτες της συμμαχίας της αντιπολίτευσης θα εξετάσουν την πρόταση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1