Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Τουρκία: Κανένας θάνατος κατά την κατάρρευση κτιρίου στην Μαλάτια – 21 οι διασωθέντες

Τουρκία: Κανένας θάνατος κατά την κατάρρευση κτιρίου στην Μαλάτια – 21 οι διασωθέντες

Συνολικά 21 άνθρωποι σώθηκαν την Τρίτη (9/11) μετά την κατάρρευση κτιρίου στη Μαλάτια, στην ανατολική Τουρκία. Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος, σύμφωνα με τις αρχές, και πέντε διασωθέντες βρίσκονται στο νοσοκομείο, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους. 

Κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης κατέγραψε την εντυπωσιακή σκηνή της κατάρρευσης του κτιρίου στην ανατολική Τουρκία. Λίγο πριν από τις 17:00 (τοπική ώρα· 16:00 ώρα Ελλάδας) σε πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της Μαλάτιας: το μικρό κτίριο ξαφνικά καταρρέει μέσα σε σύννεφο σκόνης.

Αυτοκίνητο σταθμευμένο μπροστά του απομακρύνεται με τον οδηγό του, προφανώς τρομοκρατημένο να αναπτύσσει ταχύτητα, ενώ διερχόμενοι τρέχουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια.

Δείτε το βίντεο:

Ο κυβερνήτης της επαρχίας της Μαλάτιας ζήτησε το βράδυ της Τρίτης (9/11) από τους κατοίκους και τους δημοσιογράφους να μείνουν σε απόσταση από τον τόπο της καταστροφής, ώστε να μπορούν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να εντοπίζουν ενδείξεις ζωής κάτω από την άμορφη μάζα μπετόν και μετάλλου.

Τα αίτια της κατάρρευσης μένουν να εξακριβωθούν, ωστόσο γίνονταν εργασίες στο ακίνητο, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ και τοπικούς αξιωματούχους. Ο κυβερνήτης της Μαλάτιας Μπαρούς εκτίμησε πως η κατάρρευση έγινε «εξαιτίας» των εργασιών. 

Τέσσερις άνθρωποι –ο ιδιοκτήτης του ακινήτου και τρία πρόσωπα που εκτελούσαν τα έργα– συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν, ανακοίνωσε χθες βράδυ το γραφείο του εισαγγελέα της Μαλάτιας.

Το ακίνητο στέγαζε καταστήματα, ανάμεσά τους εστιατόριο και καφετέρια, δήλωσε ο Ενβέρ Κιράζ, πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Δείτε φωτογραφίες:

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk πως άκουσε «έναν κρότο» προτού το κτίριο καταρρεύσει. «Νομίζαμε ότι ήρθε η ημέρα της κρίσεως», πρόσθεσε.

Πάνω από 260 μέλη σωστικών συνεργείων αναπτύχθηκαν στο σημείο, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (AFAD). Τα συντρίμμια φωτίζονταν με προβολείς όλη νύχτα, όσο διεξαγόταν επιχείρηση έρευνας.

«Δόξα τω Θεώ, δεν υπάρχει κανένα θύμα» στα συντρίμμια, συνόψισε νωρίς σήμερα το πρωί μέσω Twitter ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Προηγουμένως, ο υφυπουργός Εσωτερικών, ο Ισμαήλ Τσατακλί, ο οποίος είχε μεταβεί επιτόπου, δήλωσε στον Τύπο ότι δεκατρείς άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα σωστικά συνεργεία και άλλοι οκτώ μπόρεσαν να βγουν χωρίς καμιά βοήθεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις