Κόσμος

Τουρκία: «Με την ΕΕ έχουμε στρατηγικά συμφέροντα – Καταδικασμένες να αποτύχουν οι προσπάθειες να αγνοήσουν τον ρόλο μας»

«Θα συνεχίσουμε να εξηγούμε την ισχύ της Τουρκίας σε όσους δεν την καταλαβαίνουν» τόνισαν οι πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την λειτουργία του ευρωπαϊκού ταμείου αμυντικών επενδύσεων και χρηματοδότησης, η Ελλάδα σε συνεργασία με την Κύπρο έχουν θέσει στις Βρυξέλλες τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν μπορεί να συμμετέχει στα  προγράμματα της ΕΕ.

Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, ανέφερε σήμερα (22.05.2025) ότι η Τουρκία δεν πτοείται από τις προσπάθειες ορισμένων χωρών να αποκλειστεί από τα αμυντικά προγράμματα της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, τουρκικές πηγές του υπουργείου σχολίασαν ότι «η Toυρκία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής» και ότι «Τουρκία και η ΕΕ μοιράζονται μακροπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα σε πολλά θέματα».

Οι τουρκικές πηγές δηλώνουν πως: «Οι προσπάθειες να αγνοηθεί ο κρίσιμος ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή της και η σημασία της για την ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. H Toυρκία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με την αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία, τους σημαντικούς ρόλους στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων και τον ισχυρό στρατό»

Στην συνέχεια, τονίζουν πως: «Θα συνεχίσουμε να εξηγούμε την ισχύ της Τουρκίας σε όσους δεν την καταλαβαίνουν. Από την άλλη, η ένταξη στην ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη χώρα μας. Η Τουρκία και η ΕΕ μοιράζονται μακροπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα σε πολλά θέματα όπως η άμυνα και η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης».

 

Ακόμα, οι πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας αναφέρουν: «Πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια μπορεί να ενισχυθεί μόνο μέσω της ένταξης, της στρατηγικής προνοητικότητας και της συλλογικής αλληλεγγύης, και αυτό απαιτεί μια οραματική προσέγγιση».

Επίσης, οι τουρκικές πηγές σχολίασαν και τις δηλώσεις των ελληνικών αρχών αναφορικά με τους ισχυρισμούς για τον «αποκαλούμενο Πόντο» στις 19 Μαΐου, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Όσοι στοχεύουν να αμαυρώσουν την ένδοξη ιστορία μας με ανυπόστατους ισχυρισμούς και να επισκιάσουν τον εθνικό αγώνα του έθνους μας, δεν μπορούν να αλλάξουν την ιστορία και την πραγματικότητα, όσο κι αν προσπαθούν.

Σήμερα παραμένει ακόμα στην κοινωνική μνήμη, οι αγριότητες των σφαγών που διέπραξαν όσοι διαστρεβλώνουν τις ιστορικές πραγματικότητες και προβάλλουν το ψέμα της γενοκτονίας.

Αυτοί που προσπαθούν να μας παρουσιάσουν ως αυτουργούς εγκλημάτων που δεν διαπράχθηκαν, θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτή τη μάταιη προσπάθεια και να δείξουν πρώτα το θάρρος να αντιμετωπίσουν τις βρώμικες σελίδες της δικής τους ιστορίας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονιστικό αντίο στην 6χρονη Χιντ από τη Γάζα – Το πορτρέτο της που «σκέπασε» την παραλία στη Βαρκελώνη
«Τα παιδιά της Γάζας δεν ζητούν συμπόνια. Ζητούν το δικαίωμά τους να ζήσουν, να κοιμούνται χωρίς φόβο, να παίζουν χωρίς βόμβες, να μεγαλώσουν, απλά να μεγαλώσουν»
Χιντ Ρατζάμπ
Μελάνια Τραμπ: Παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ της «Melania» με αστρονομική χρηματοδότηση εκατομμυρίων δολαρίων από την Amazon
Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η Amazon έχει επενδύσει έως και σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια στο σχέδιο, με το 70% και πλέον των οποίων να πηγαίνει στη Μελάνια Τραμπ
Η Μελάνια Τραμπ
Ο Μερτς δεν θέλει «προς το παρόν» να συναντηθεί με τον Πούτιν και εξηγεί γιατί
«Εάν η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο, το τίμημα που πρέπει να πληρώσει, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού κόστους, θα αυξάνεται εβδομάδα με την εβδομάδα και μήνα με τον μήνα»
Ο Φρίντριχ Μερτς
Απίστευτος Τραμπ: Κλείνω τα μάτια στα υπουργικά συμβούλια όχι γιατί κοιμάμαι, αλλά επειδή βαριέμαι
Τα ερωτηματικά για την υγεία του πάντως επιμένουν και πολλαπλασιάζονται, όπως οι μελανιές που παρατηρήθηκαν πολλές φορές στο δεξί του χέρι και τουλάχιστον μία φορά στο αριστερό
Ντόναλντ Τραμπ