Κόσμος

Τουρκία: Σχεδόν 1.500 συλλήψεις μετά την φυλάκιση Ιμάμογλου – Ετοιμάζεται μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Τουρκία εδώ και πάνω από μια δεκαετία - Οι ΗΠΑ εκφράζουν «ανησυχίες» για τις συλλήψεις των διαδηλωτών

Καζάνι που «βράζει» θυμίζει η Τουρκία μετά τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και τις συνεχείς διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Μεγάλο συλλαλητήριο έχει προαναγγελθεί για το προσεχές Σάββατο (28.03.2025)

Από την περασμένη Τετάρτη (19.03.2025) που κρατείται ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σχεδόν 1.500 άτομα έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους και ένας φωτογράφος του AFP. Το βράδυ της Τρίτης δεκάδες χιλιάδες συνέχισαν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα μετά τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης με την κατηγορία της διαφθοράς, μια κίνηση που οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης θεωρούν κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου έχουν προκαλέσει τσουνάμι αντιδράσεων.

Ο ηγέτης του CHP Οζγκούρ Οζέλ κάλεσε για το Σάββατο μαζική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, η οποία, όπως είπε, θα είναι το «μεγαλύτερο υπαίθριο δημοψήφισμα στην ιστορία» και θα πιέσει για πρόωρες εκλογές. «Έχουμε βαρεθεί και θέλουμε πρόωρες εκλογές», δήλωσε ο Οζέλ στους διαδηλωτές.

Η αστυνομία απάντησε τις διαδηλώσεις με μια καταστολή που έχει θορυβήσει τις ομάδες δικαιωμάτων. Επτά δημοσιογράφοι που κάλυψαν τις διαδηλώσεις προφυλακίστηκαν από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης την Τρίτη. Ανάμεσά τους ήταν και ο φωτογράφος του AFP Yasin Akgul, προκαλώντας την έντονη επίπληξη του ειδησεογραφικού πρακτορείου που εδρεύει στο Παρίσι.

«Αυτοί που σπέρνουν τον τρόμο στους δρόμους και θέλουν να βάλουν φωτιά σε αυτή τη χώρα δεν έχουν πού να πάνε. Ο δρόμος που έχουν πάρει είναι αδιέξοδος», δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά το κράτος μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.

Η ομάδα «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF) κατήγγειλε τις συλλήψεις ως «σκανδαλώδεις», με τον εκπρόσωπό της στην Τουρκία Erol Onderoglu να λέει ότι «αντικατοπτρίζουν μια πολύ σοβαρή κατάσταση στην Τουρκία».

Οι ΗΠΑ εκφράζουν «ανησυχίες» για τις συλλήψεις και τις διαδηλώσεις στην Τουρκία

Την ίδια ώρα  κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε τις «ανησυχίες» της για τις συλλήψεις και τις μαζικές κινητοποιήσεις στην Τουρκία κατά τη διάρκεια συνάντησης των επικεφαλής της διπλωματίας των δυο χωρών χθες Τρίτη, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο υπουργός (Εξωτερικών) εξέφρασε ανησυχίες όσον αφορά τις πρόσφατες συλλήψεις και διαδηλώσεις στην Τουρκία», αναφέρει η τελευταία φράση του ενημερωτικού σημειώματος που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εκπρόσωπό του Τάμι Μπρους μετά τη συνάντηση του Μάρκο Ρούμπιο με τον Χακάν Φιντάν.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για την καταστολή από την τουρκική κυβέρνηση των διαδηλώσεων στη χώρα. Ως τώρα, η Ουάσιγκτον περιοριζόταν να καλεί να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαδηλωτές βγήκαν ξανά μαζικά στους δρόμους στην Τουρκία χθες το βράδυ, παρότι πάνω από 1.400 άνθρωποι —ανάμεσά τους τουλάχιστον 7 δημοσιογράφοι— έχουν συλληφθεί στις ογκώδεις κινητοποιήσεις που πυροδότησε η σύλληψη και η προφυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, βασικού αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακόμη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Τουρκία να «υποστηρίξει την ειρήνη στην Ουκρανία και στον νότιο Καύκασο». Συνεχάρη την Άγκυρα για τον «ηγετικό ρόλο» της στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και επανέλαβε πως είναι «ανάγκη» να υπάρξει «στενή συνεργασία για να υποστηριχτεί μια Συρία σταθερή, ενωμένη και ειρηνική» που δεν θα αποτελεί «βάση για τη διεθνή τρομοκρατία» ούτε «διάδρομος για τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν», πάντα κατά το ενημερωτικό δελτίο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Πολωνή που ισχυρίζεται ότι είναι η εξαφανισμένη Μαντλίν ΜακΚαν ξεσπά στη μητέρα της – «Γιατί μου το κάνετε αυτό;»
Στο εδώλιο γυναίκα που ισχυρίζεται ότι είναι η εξαφανισμένη Μαντλίν ΜακΚάν, κατηγορούμενη για stalking και εκφοβισμό, δρούσε με συνεργό - Το χρονικό μίας αρρωστημένης εμμονής
Οι γονείς της Μαντλίν ΜακΚάν, Κειτ και Τζέρι
Ρωσία, Κίνα και γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν λένε στον Τραμπ: «Όχι στην ανακατάληψη της στρατιωτικής βάσης Μπαγκράμ στην Καμπούλ»
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει την επιθυμία του να αναλάβουν αμερικανικά στρατεύματα τον έλεγχο της βάσης για να ελέγχουν κινεζικές πυρηνικές δραστηριότητες
Αφγανοί στρατιώτες καταλαμβάνουν την στρατιωτική βάση Μπαγκράμ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων το 2021
Ο Εμανουέλ Μακρόν πιο απομονωμένος από ποτέ στη Γαλλία - «Μου θυμίζει έναν Αφρικανό δικτάτορα εθισμένο στην εξουσία» λέει πρώην υπουργός
Σε μια ανάλυση – καταπέλτη, το γαλλικό περιοδικό Le Point σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός επίμονου προέδρου, αποκομμένου από το κόμμα του και τη χώρα
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
H Γκρέτα Τούνμπεργκ πέρασε Ισραηλινό όμηρο για Παλαιστίνιο κρατούμενο: Η ανάρτησή της και η αντίδραση της οικογένειάς του
«Πρέπει να κάνεις έρευνα πριν δημοσιεύσεις πράγματα που δεν καταλαβαίνεις», σχολίασε η αδελφή του άνδρα που κρατείται εδώ και 2 χρόνια από τους τρομοκράτες της Χαμάς
Γκρέτα Τούνμπεργκ 21