Κόσμος

Τουρκία: Υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου καταδικάστηκε για τρομοκρατία και… αφέθηκε ελεύθερος

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε φυλάκιση 4,5 ετών έναν υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου στα Άδανα, με την κατηγορία ότι ήταν μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Χαμζά Ουλουτζάι, μεταφραστής στο προξενείο, θα αφεθεί ελεύθερος επειδή έχει ήδη εκτίσει μέρος της ποινής του, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Ουλουτζάι συνελήφθη το 2017 μαζί με άλλους δύο Τούρκους υπαλλήλους της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής και έναν Τουρκοαμερικανικό πρώην επιστήμονα στη NASA. Όλοι τους κατηγορούνται ότι είναι μέλη και στηρίζουν μια ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση. Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει να αφεθούν όλοι τους ελεύθεροι.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του ο Ουλουτζάι δήλωσε αθώος, ζητώντας να απορριφθούν οι κατηγορίες. Το δικαστήριο όμως απέρριψε το αίτημα και τον καταδίκασε, διατάζοντας στη συνέχεια την αποφυλάκισή του με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα.

Πέρσι, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έφτασαν σε σημείο ρήξης με αφορμή τη φυλάκιση και τη δίκη του Ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Ο Μπράνσον αφέθηκε τελικά ελεύθερος στις 12 Οκτωβρίου. Μολονότι οι σχέσεις των δύο χωρών εξομαλύνθηκαν μετά από αυτό, η Άγκυρα εξακολουθεί να ζητά από τις ΗΠΑ την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί “εγκέφαλο” του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 160.000 ανθρώπους και απέλυσαν σχεδόν άλλους τόσους δημοσίους υπαλλήλους με την κατηγορία ότι διατηρούσαν δεσμούς με το δίκτυο του Γκιουλέν.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ ρίχνει τους τόνους μετά τις φονικές ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα – «Η κατάπαυση του πυρός παραμένει σε ισχύ»
45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις χθεσινές επιδρομές - Μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης θα πάει «τις επόμενες ημέρες» στο Ισραήλ για να αποτιμήσει την κατάσταση
Ντόναλντ Τραμπ
Κύπρος: Ποιος είναι ο Τουφάν Ερχιουρμάν – Ο νέος «ηγέτης» στα Κατεχόμενα που εκτόπισε τον εκλεκτό του Ερντογάν
Ο νέος «πρόεδρος» στα Κατεχόμενα δεν υιοθετεί τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό και τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Τουφάν Ερχιουρμάν
Μουσείο του Λούβρου: Η ιστορική κλοπή, το βίντεο ντοκουμέντο και πού επικεντρώνονται οι έρευνες – Ανεκτίμητη η αξία των κλεμμένων κοσμημάτων
Η εισαγγελέας του Παρισιού, Λορ Μπεκό, αποκάλυψε νέα στοιχεία για τη θεαματική κλοπή στο Μουσείο του Λούβρου – Οι δράστες είχαν σχεδιάσει κάθε λεπτομέρεια με εντυπωσιακή ακρίβεια
Σετ κοσμημάτων
Το Ισραήλ «επιστρέφει» στην εκεχειρία μετά το μπαράζ επιθέσεων κατά της Χαμάς στη Γάζα – «Πάγωσε» η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας
Τα σχέδια εκεχειρίας που συμφωνήθηκαν στις 10 Οκτωβρίου στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ φαίνεται ότι, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να τιναχτούν στον αέρα
Πυκνοί καπνοί έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Financial Times: Ο Τραμπ κάλεσε τον Ζελένσκι να αποδεχθεί τους όρους της Ρωσίας ή να βρεθεί αντιμέτωπος με την καταστροφή
Οι νέες απαιτήσεις της Μόσχας είναι μικρότερες από αυτές που είχε διατυπώσει το 2024 ζητώντας από το Κίεβο ολόκληρο το Ντονμπάς, μαζί με τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια
Τραμπ - Ζελένσκι 27