Κόσμος

“Τρέχουν” τον αγωγό οι Ρώσοι

Νωρίτερα αναμένεται να κατασκευαστεί ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream. 

Σήμερα ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε την έκπληξη και ανακοίνωσε ότι ο αγωγός SouthStream θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο.
Ο αγωγός συναντάει προβλήματα με τη διέλευση του από την Βουλγαρία καθώς η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα εξετάσει την προσφορά των Ρώσων και πάλι. Χθες δημοσιεύτηκαν άρθρα στις ρωσικές εφημερίδες που υποστήριζαν ότι η Βουλγαρία είναι εκτός της συμφωνίας για τον αγωγό.
Η πλευρά της βουλγαρικής εταιρείας διέψευσε τα δημοσιεύματα. Και ο Γ. Παπανδρέου όμως έχει πει ότι θα εξετάσει τη σύμβαση της χώρας μας για τον αγωγό.
 Παρόλα αυτά ο Πούτιν μετά την συνομιλία του σήμερα με τον ιταλό και τον τούρκο πρωθυπουργό είπε ότι το έργο θα γίνει και νωρίτερα απ’ ότι προγραμματιζόταν.
Ο αγωγός θα τελείωνε το 2013, έναν χρόνο μετά τον Nordstream που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Σιβηρία μέσω της Βαλτικής στην Γερμανία.
 Αν και ο SouthStream είναι μεγαλύτερο έργο που θα κοστίσει περίπου 25 δις ευρώ θα ολοκληρωθεί πριν τον NordStream που κοστίζει μόνο 12 εκατ. ευρώ και δεν περνάει από τόσες χώρες.
Δεν είναι απίθανο η Ρωσία να προσπαθεί να προλάβει την ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού αγωγού φυσικού αερίου Nabucco. Ο συγκεκριμένος αγωγός προωθείται από τις ΗΠΑ και θα μεταφέρει αέριο στην ΕΕ μέσω Τουρκίας.  
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Τουρκία ζητά βοήθεια από τη Γερμανία για την ανάλυση του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους που συνετρίβη
Ο στρατηγός Μοχάμεντ αλ Χαντάντ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης, τέσσερις σύμβουλοί του και το τριμελές πλήρωμα του αεροσκάφους σκοτώθηκαν
Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες έρευνας και διάσωσης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ Αλ-Χαντάντ
Γαλλία: Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για ουκρανική επίθεση με στόχο την κατοικία του Πούτιν
«Η Ουκρανία και οι εταίροι της είναι προσηλωμένοι σε μια πορεία ειρήνης, ενώ η Ρωσία έχει επιλέξει να συνεχίσει και να εντείνει τον πόλεμο της κατά της Ουκρανίας» είπε πηγή προσκείμενη στον Γάλλο πρόεδρο
Εμανουέλ Μακρόν
Ο Πούτιν και το «μυστικό παλάτι» των 100 εκατ. λιρών στην κατεχόμενη Κριμαία – Κρυοθάλαμος, ιδιωτικό νοσοκομείο και χρυσά μπάνια
Σύμφωνα με έγγραφα και φωτογραφικό υλικό, οι εσωτερικοί χώροι ξεπερνούν σε χλιδή άλλα γνωστά παλάτια του Πούτιν - Αποκαλυπτική έρευνα της ομάδας του Αλεξέι Ναβάλνι
Βλαντιμίρ Πούτιν 22